"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,5686 %0.02
47,0723 %-1.34
4.323,03 % -0,67
4.774.752 %-0.871
İşçi Haber Gündem İstanbul depremi ne zaman olacak? Prof. Dr. Ahmet Ercan tarih verdi!

İstanbul depremi ne zaman olacak? Prof. Dr. Ahmet Ercan tarih verdi!

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de, özellikle Marmara Bölgesi’nde büyüklüğü 7.5’e varacak büyük bir deprem bekleniyor. 6 Şubat 2023’te yaşanan yıkıcı depremler, yeterli önlem alınmamasının ve çürük yapıların on binlerce cana mal olduğunu gözler önüne serdi. Vatandaşlar “İstanbul depremi ne zaman olacak?” sorusuna yanıt arıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

23 Nisan 2025’te İstanbul’da gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki deprem, beklenen büyük Marmara Depremi’ni bir kez daha gündeme taşıdı. Tartışmalar sürerken Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul depremi için tarih verdi.

Ercan, yazısında yapı denetim kuruluşlarının yönetmeliklere uymadığını, kentsel dönüşümün bireyin çıkarına yönelik yapıldığını eleştirerek şöyle dedi:

“Kentsel dönüşüm yerine, bireyin çıkarına yönelik ‘yapısal dönüşüm’, ‘kentsel ötelenmeye’ yönelindi. Haksız kazancın yolu açıldı. Kamu alanları ile yeşil dokuya gökdelenler yapılarak varsıl kişilerin varlıkları katlandı.”

Ahmet Ercan’dan İstanbul Depremi Tarihi

Ercan, kentin içine AVM’ler ve çok katlı konutların yapıldığını, bunun esnafı işsiz bıraktığını ve ulaşımı felç ettiğini belirtti. “İstanbul’un özgün mimarisi, tarihsel dokusu bozuldu” dedi.

Deprem bahanesiyle kentin genişletildiğini belirten Ercan, “Yeni yerleşim alanlarına depremden etkilenecek kişiler değil, kente yeni göçenler yerleşti. Böylece nüfus artırıldı. Kentsel dönüşüm yapısal dönüşüm adı altında çarpıtıldı ve büyük haksız gelirler elde edildi” ifadelerini kullandı.

Ercan, Kuzey Marmara’daki kırılma ve deprem olasılığı hakkında şunları söyledi:

“Kuzey Marmara’da kırılacak kabuğun ortalama kalınlığı 30 kilometredir. En üstteki 12 kilometrelik kısmı gevrektir. Kırılma direnci yaklaşık 6 milyar gigaton. Böyle bir gerginlik birikmedikçe deprem olmayacaktır. Kuzey Marmara için deprem olasılığı 2033’ten sonra başlayacak. En olası dönem 2065 civarıdır. Gecikirse 2075, hatta 2150 yılına kadar gecikebilir. Deprem söylentilerdeki gibi çok büyük değil, orta büyüklükte olacaktır.”

İzmir ve Diğer Bölgeler riskli mi?

Prof. Dr. Ercan, İzmir için de değerlendirmede bulunarak, beklenen depremin Karaburun-Midilli arasında gerçekleştiğini, ancak tüm gerginliğin boşalmadığını kaydetti. “İleride M6,8-M7,0 büyüklüğünde deprem oluşturabilir” dedi. Ayrıca Aydın Büyük Menderes çukurunda ivedi bir deprem olasılığının düşük olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, tüm bu gelişmeler ışığında kurumlara ve yetkililere deprem önlemleri konusunda acilen adım atılması çağrısında bulundu.