Genel af ve kısmi af konularında gelişmeleri merak eden binlerce kişi, af yasasına ilişkin güncel haberleri yakından izlemeyi sürdürüyor. Kapsamlı bir şekilde hazırlıkları süren yeni yargı paketi üzerinde çalışmalar devam ederken, 10. Yargı Paketi’nde ceza adaleti ve cezaların caydırıcılığına yönelik önemli düzenlemelerin yer alacağı belirtiliyor. Peki, 10. Yargı Paketi ne zaman yürürlüğe girecek? Kısmi ya da genel af gündeme gelecek mi? İşte infaz düzenlemesiyle ilgili son gelişmeler.

Yeni yargı paketinde hangi düzenlemeler var?
10. Yargı Paketi’nin önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine gelmesi öngörülüyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 11 Nisan’da yaptığı açıklamada, geniş kapsamlı yeni yargı paketinin çok kısa bir süre içinde Meclis'e sunulacağını ifade etti. Ayrıca hukuk ve idari yargılamalara ilişkin süreçleri hızlandıracak ikinci bir paketin de yaz aylarında Meclis’e sevk edileceğini bildirdi. Hazırlanan yeni yargı paketleriyle, yargı süreçlerinin daha hızlı işlemesi ve adli teşkilatların kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
10. Yargı Paketi'nde ceza adalet ve cezalardaki caydırıcılığa dair önemli maddeler yer alıyor. Özellikle 2 yılın altındaki suçlarda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya, denetimli serbestlik uygulamalarına, koşullu salıverme uygulamalarına yönelik çalışmaların olacağının sinyali verilmişti.
Çalışmalarla denetimli serbestlikten kaynaklanan problemler giderilecek ve tutuklama tedbiriyle ilgili ceza mahkemesi kanununda yapılacak değişiklikleri içerecek.
Yanı sıra 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezası kesinleşmiş olanların denetimli serbestlikten yararlandığı kovid düzenlemesinin bu tarihten önce suç işleyen ve cezası kesinleşmeyen hükümlüleri kapsamamıştı. Bu düzenlemenin söz konusu kesim için de değerlendirilmesi bekleniyor.

Kısmi af geliyor mu? Yılmaz Tunç ne dedi?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir canlı yayında genel af ve kısmi af konularına dair merak edilen soruları yanıtladı. “Genel af ve kısmi af çıkacak mı?” sorusuna karşılık olarak Bakan Tunç şu ifadeleri kullandı:
Kişiye özel bir düzenleme ya da iyileştirme durumu söz konusu değil. Mevzuatımızda zaman zaman çeşitli iyileştirmeler yapıyoruz. Örneğin, ‘Hasta hükümlüler cezaevinde hayatını kaybetmesin’ diyoruz. Bu durum insan haklarına aykırı. Ancak bunların genel af şeklinde değerlendirilmesi doğru değildir. Şu anda af gündemde değil.
Kovid tahliyesi için yeni bir af düzenlemesi geliyor mu?
Kovid tahliyesiyle ilgili bir af düzenlemesinin yapılıp yapılmayacağına dair de açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, şu ifadeleri kullandı:
Kovid izniyle ilgili bir çalışma olabilir’ demiştik. Bu açıklamamız, ‘Af mı geliyor?’ şeklinde bazı yorumlara yol açtı. 2020 yılında Kovid izniyle açık cezaevinde bulunan kişiler, denetimli serbestlikten yararlanarak tahliye edilmişti. Bu süre, 31 Temmuz 2023’e kadar uzatıldı. Düzenlemeden 31 Temmuz 2023 itibariyle cezası kesinleşmiş ve cezaevinde bulunanlar faydalandı.
Ancak 31 Temmuz 2023’ten önce suç işlemiş, ancak cezasının infazı henüz kesinleşmemiş ve hapse girmemiş olan kişiler, yargılamadaki gecikme nedeniyle bu düzenlemeden faydalanamadılar. Bu konuda bazı başvurular ve talepler oldu. Talepler doğrultusunda bir düzenleme yapılabilir.