Türkiye’de imam-hatip okullarının fikir öncüsü ve kurucusu olarak tanınan Mahmut Celaleddin Ökten, hem ilmi kişiliği hem de eğitim anlayışıyla Cumhuriyet dönemi eğitim tarihine damga vurdu. Peki Celal Hoca kimdir, nerelidir, hangi görevlerde bulundu? Çocukları Dr. Ayşe Hümeyra Ökten ve Prof. Dr. Sadettin Ökten kimdir? İşte tüm detaylar…
Mahmut Celaleddin Ökten Kimdir?
1882 yılında Trabzon’da dünyaya gelen Mahmut Celaleddin Ökten, Gürcüzadeler ailesine mensuptur. Küçük yaşta hafız olan Ökten, eğitimini İstanbul’da Darülmuallimin-i Âliye ve Darülfünun Edebiyat Şubesi’nde tamamladı. Arapça, edebiyat, felsefe ve mantık dersleri verdi.
1949’da Maarif Vekâleti tarafından açılan imam-hatip kursuna müdür olarak atandı. 1951’de ise İstanbul İmam-Hatip Okulu’nun ilk müdürü oldu. Ayrıca İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde kelam ve ilm-i tevhid dersleri verdi.
Mahmut Celaleddin Ökten, 21 Kasım 1961’de İstanbul’da vefat etti. Kabri, Edirnekapı Şehitliği’nde bulunuyor.
Mahmut Celaleddin Ökten, İmam-Hatip Okullarının Kurucusu
Celaleddin Ökten, Türkiye’de imam-hatip okullarının kurumsallaşmasını sağlayan isim olarak bilinir. İslami ilimleri modern düşünce ve Batı felsefesiyle sentezleyen bir eğitim anlayışına sahipti. 1000’den fazla kitabını Süleymaniye Kütüphanesi’ne bağışlayarak ilme verdiği değeri gösterdi.
Mahmut Celaleddin Ökten’in Çocukları Kimlerdir?
Dr. Ayşe Hümeyra Ökten Türkiye Cumhuriyeti döneminde tıp eğitimi alan ilk tesettürlü kadın doktorlardandır. Kızılay’ın ilk kadın hac doktoru olarak görev yaptı, hayatının büyük kısmını Medine’de geçirdi. Hiç evlenmedi ve 2020’de 85 yaşında Medine’de vefat etti.
Prof. Dr. Sadettin Ökten ise 1942’de İstanbul’da doğdu, inşaat mühendisi ve şehircilik alanında akademisyen olarak tanındı. Kent kültürü, İslam medeniyeti üzerine çalışmalarıyla biliniyor. 2020’de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı.