Türkiye’nin yeniden başlattığı çözüm süreci, PKK’nin silah bırakması yönündeki adımlarla kritik bir dönemece girmiş durumda. Artuklu Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Mehmet Rakipoğlu, Rûdaw TV yayınında yaptığı açıklamada, sürecin beş aşamalı bir plan çerçevesinde ilerlediğini ve şu an dördüncü aşamaya geçildiğini ifade etti.
Beş Aşamalı Süreçte Dördüncü Aşamadayız
Dr. Rakipoğlu’nun verdiği bilgilere göre süreç şu adımlardan oluşuyor:
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2024 yılında Ahlat’ta yaptığı “iç cephe” vurgusu
PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat 2025 tarihli barış çağrısı
PKK’nın kendini feshettiği kongre
Silah bırakma süreci (şu an içinde bulunulan aşama)
Mecliste yasal zeminin oluşturulacağı anayasal süreç (öngörülen son aşama)
Meclis Komisyonu 2025 Sonu ya da 2026 Başında Kurulabilir
Mecliste oluşturulması planlanan komisyonun zamanlaması da merak konusu. Rakipoğlu, Meclis'in şu an tatilde olduğunu hatırlatarak, komisyonun ancak silah bırakma sürecinin tamamlanmasının ardından kurulabileceğini belirtti.
“Meclis tatilden döndükten sonraki ilk aşamada, büyük olasılıkla bir komisyon kurulacak. Bu komisyon 2025 yılı sonunda ya da 2026 başlarında hayata geçirilecek ve 2026’nın ortalarına doğru somut adımlar atması bekleniyor.”
Komisyonun başkanlığının TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş öncülüğünde yürütülmesi ve tüm siyasi partileri kapsayacak şekilde yapılandırılması öngörülüyor.
Hangi Partiler Komisyonda Yer Alacak?
Sürecin geniş siyasi katılımla yürütülmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, AK Parti, MHP, CHP ve DEM Parti başta olmak üzere, Yeniden Refah, DEVA, Gelecek Partisi ve bazı bağımsız milletvekillerinin de komisyonda temsil edilmesi bekleniyor.
Ancak İYİ Parti’nin sürece dahil olmayacağı ifade ediliyor. Dr. Rakipoğlu, partiden ayrılarak iktidar partisine geçen bazı isimlerin sürece bireysel olarak katkı sunabileceğini belirtiyor. Ayrıca, sürecin MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından gündeme getirilmiş olması, İYİ Parti’nin etkisinin sınırlı olacağı yönündeki değerlendirmeleri destekliyor.