"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Muş’ta güneşin etrafında görülen 'halka' nedir?

Muş’ta güneşin etrafında görülen 'halka' nedir?

Muş’ta gökyüzünde görülen nadir doğa olayı, güneşin etrafındaki ışık halkası (hale), vatandaşların ilgisini çekerken, sosyal medyada büyük ilgi gördü. Uzmanlar, bu optik fenomenin tamamen doğal bir olay olduğunu ve herhangi bir tehlike oluşturmadığını belirtti.

Okunma Süresi: 2 dk

Muş’ta gökyüzünde meydana gelen doğa olayı, görenleri etkiledi. Güneşin etrafında belirgin şekilde görülen ışık halkası (hale), cep telefonlarıyla görüntülendi. Uzmanlara göre bu olay, atmosferdeki buz kristallerinin güneş ışığını belli bir açıyla kırması sonucu oluşuyor ve oldukça nadir rastlanıyor. Güneşin veya ayın etrafında yaklaşık 22 derece çapında bir halka olan bu olaya halk arasında "güneş tacı" ya da "gök halkası" da deniyor.

Güneş Halesi Olayı Nedir? Muş’ta Gözlemlenen Nadir Optik Fenomen

Son günlerde Muş ili ve çevresinde halk arasında pek sık rastlanmayan ve "Güneş Halesi" olarak adlandırılan ilginç bir doğa olayı gözlemlendiğini söyleyen MAUN Afet Yönetim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. İskender Dölek, "Nadir görülen bu optik fenomen, vatandaşlar arasında ilk başta tedirginliğe yol açtı.

Ancak uzmanlar, endişe edilecek bir durum olmadığını belirtiyor. Güneş halesi, atmosferin üst katmanlarında oluşan sirrus bulutları içerisinde yer alan ince buz kristallerinin, güneş ışığını belirli açılarla kırması sonucu meydana gelir. Bu kırılma, güneşin etrafında halka şeklinde parlak bir yapı oluşturur. Tamamen doğal ve optik bir olay olan hale, genellikle 22 derece açıyla kırılan ışığın sonucudur ve oldukça nadir gözlemlenir. 

Güneş Halesi'nin Meteorolojik Anlamı 

Görsel olarak etkileyici olan bu doğa olayı, herhangi bir tehlike arz etmez. Görsel olarak etkileyici olan bu halka, zaman zaman halk arasında "önemli olayların habercisi" olarak yorumlansa da bilimsel açıdan tamamen doğal bir atmosfer olayıdır. Bu tür haleler genellikle sirrus bulutlarının gökyüzünde belirdiği anlarda görülür. 

Sirrus bulutları, sıcak havadan soğuk bir hava kütlesine geçişin habercisi olarak atmosferde yer alır. Bu nedenle güneş halesinin oluşumu, hava durumunda kısa süre içinde yaşanacak bir değişikliğe, özellikle yağışlı bir sistemin yaklaşmakta olduğuna işaret edebilir. Sonuç olarak bu olay, hem gökyüzü gözlemcileri hem de meteoroloji açısından dikkat çekici olsa da herhangi bir tehlike ya da olağanüstü durumun işareti değildir" dedi.

Kaynak:İHA