Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde, 21 Ağustos 2024’te kaybolduktan 19 gün sonra dere yatağında cansız bedeni bulunan 17 yaşındaki Narin Güran’ın ölümüne ilişkin dava sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. Diyarbakır Barosu, sanıklardan Nevzat Bahtiyar’a verilen 4 yıl 6 ay hapis cezasının yetersiz olduğunu vurgulayarak Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu.
ne olmuştu?
Narin Güran’ın kaybolmasının ardından başlatılan arama çalışmaları, 19. gününde acı bir sona ulaştı. Bağlar ilçesi kırsalındaki Tavşantepe Mahallesi’nde bir dere yatağında genç kızın cansız bedeni bulundu. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Narin'in aracında DNA ve kıl örnekleri bulunan amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran ile komşuları Nevzat Bahtiyar gözaltına alındı. Bahtiyar, cesedi dere yatağına taşıdığını itiraf etti.
Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada; Salim Güran, Enes Güran ve Yüksel Güran’a "İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken, Nevzat Bahtiyar yalnızca “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Diyarbakır Barosu Temyize Gitti
Diyarbakır Barosu, Nevzat Bahtiyar’ın da cinayete iştirak ettiğini belirterek cezalandırılmasının eksik ve hatalı olduğunu savundu. Yargıtay’a sunulan temyiz dilekçesinde, Bahtiyar’ın olay yerinde bulunduğu, cesedin taşınmasında aktif rol oynadığı ve diğer sanıklarla irtibatını sürdürdüğü kaydedildi.
Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
“Sanık Nevzat Bahtiyar’ın da diğer sanıklarla birlikte iştirak iradesiyle maktul Narin Güran'ı öldürdüğü kabulü ile ‘Çocuğa karşı kasten öldürme’ suçundan cezalandırılması gerekirken, yalnızca ‘Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ suçundan ceza verilmesi açık bir hukuki hatadır.”
İstinaf Mahkemesi Talebi Reddetti, Baro Pes Etmedi
Baro, bu taleple Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf başvurusunda bulundu. Ancak 20 Mayıs 2025 tarihinde 1. Ceza Dairesi, istinaf talebini reddederek yerel mahkemenin kararını onadı. Bunun üzerine Baro, süreci Yargıtay’a taşıdı.
Temyiz dilekçesinde sadece cezaya değil, Diyarbakır Barosu’nun davaya katılma talebinin reddine de itiraz edildi. Baro, dosyaya dahil olmasının hem yargılama sürecine katkı sunduğunu hem de adil yargılanma ilkesinin gereği olduğunu vurguladı.
Kaynak: DHA