"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,2250 %0.11
46,7009 %-0.4
4.303,37 % -0,36
4.719.016 %-2.254
İşçi Haber Gündem Pınar Kür kimdir? Pınar Kür neden hayatını kaybetti?

Pınar Kür kimdir? Pınar Kür neden hayatını kaybetti?

Türk edebiyatının önemli yazarlarından, akademisyen ve çevirmen Pınar Kür, 82 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi yazar ve edebiyatçı Yekta Kopan, sosyal medya hesabından duyurdu. Peki, Pınar Kür kimdir, kaç yaşında ve nereli?

Okunma Süresi: 2 dk

Türk edebiyatının önemli yazarlarından, akademisyen ve çevirmen Pınar Kür, 82 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi yazar ve edebiyatçı Yekta Kopan, sosyal medya hesabından duyurdu. Kopan paylaşımında, “Pınar Kür’e veda ettik. Edebiyatımızın büyük kaybı… Başımız sağ olsun. Başta oğlu Emrah Kolukısa olmak üzere bütün aile büyük üzüntü içinde” ifadelerini kullandı.

Pınar Kür Kimdir?

Gerçek adı Havva Pınar Kür olan usta yazar, 15 Nisan 1943 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. Annesi, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni İsmet Kür, babası ise Fransızca ve matematik öğretmeni Behram Kür idi. Eğitim hayatına Robert Koleji’nde başlayan Kür, daha sonra Queens College ve Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladı. Doktorasını ise Paris’teki Sorbonne Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Edebiyat alanında yaptı.

1971-1973 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda dramaturg olarak görev yapan Kür, aynı dönemde İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulu’nda İngilizce okutmanlığı yaptı. Akademik kariyerini ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü'nde öğretim üyesi olarak sürdürdü.

Edebi Kişiliği ve Eserleri

Pınar Kür, yazarlık hayatına 1971 yılında Dost dergisinde yayımlanan öyküleriyle adım attı. Sonraki yıllarda Cumhuriyet, Hürriyet Gösteri ve Milliyet Sanat gibi dergilerde yazılar kaleme aldı. Eserlerinde bireyin iç dünyası, kadın-erkek ilişkileri, toplumsal normlar ve özgürlük arayışı gibi temaları öne çıkardı.

En bilinen eserlerinden bazıları:

Asılacak Kadın: Kadın kimliği ve toplumsal baskıların işlendiği roman, yayımlandıktan sonra yasaklandı ve toplatıldı.

Yarın Yarın: 12 Mart dönemi atmosferini yansıtan eser, dönemin siyasi baskıları nedeniyle eleştirildi ve ilk dört kitabıyla birlikte toplatıldı.

Olmayan Sular: 1984’te yayımlanan öykü kitabı, Sait Faik Hikâye Ödülü’ne layık görüldü.

Pınar Kür, İngilizce ve Fransızca edebiyattan önemli eserleri Türkçeye kazandırarak çevirmen kimliğiyle de edebiyata değerli katkılar sundu. Aynı zamanda kadın hakları ve ifade özgürlüğü konularında görüşlerini açıkça dile getirdi. 2013 yılında, Ankara Öykü Günleri kapsamında onur ödülüne layık görüldü.

Tiyatro sanatçısı Can Kolukısa ile evlenen Pınar Kür’ün, bu evlilikten Emrah Kolukısa adında bir oğlu dünyaya geldi. Emrah Kolukısa da sanat camiasında çalışmalarını sürdüren isimler arasında yer alıyor.