"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,2657 %0.13
46,7783 %0.15
4.305,32 % 0,19
4.734.499 %-2.18
İşçi Haber Gündem Prof. Dr. Şener Üşümezsoy işaret etti: Asıl tehlikeli bölge orası!

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy işaret etti: Asıl tehlikeli bölge orası!

23 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6,2'lik depremin yerini önceden tahmin eden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Bölgesi'ndeki deprem riskli bölgeleri işaret etti. Üşümezsoy, Marmara'da büyük deprem riski taşıyan iki aktif fay hattının İstanbul'un güneyinde yer aldığını söyledi.

Okunma Süresi: 2 dk

23 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6,2'lik depremin yerini önceden tahmin eden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Bölgesi'ndeki deprem riskli bölgeleri işaret etti. 

ŞENER ÜŞÜMEZSOY'DAN DEPREM AÇIKLAMASI

'İstanbul'da deprem olacak mı?' yönündeki iddiaları sıkça reddeden Üşümezsoy, bu tür açıklamaları ‘’Bilimsel temelden yoksun ve asılsız'' olarak nitelendirdi. Youtube kanalında yayınladığı son videoda depreme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Üşümezsoy, 1999 Gölcük depreminin ardından stresin Adalar Fayı’na aktarıldığı ve burada 7’nin üzerinde bir depremin beklendiği yönündeki görüşlere karşı çıkarak, bu senaryonun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kendi geliştirdiği Coulomb stres transferi analizlerine dayanarak yaptığı açıklamalarda, İstanbul’u doğrudan tehdit eden esas fayın Kumburgaz Çukuru içerisindeki fay segmenti olduğunu vurguladı. 

DEPREM RİSKİ İSTANBUL'UN GÜNEYİNDE BULUNUYOR

Bu fayı 10 km derinlikte olduğunu ve büyük deprem üretme kapasitesinin sınırlı bulunduğunun altını çizen Üşümezsoy, Beklenen depremin büyüklüğünün 6.5’in altında olacağını ve bunu 2002 yılından beri dile getirdiğini söyledi. Nisan ayında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin de bu modeli doğruladığını ifade etti.

Üşümezsoy tarafından yapılan açıklamada, Marmara'da büyük deprem riski taşıyan iki aktif fay hattının İstanbul'un güneyinde yer aldığını söyledi. 

Bozburun Fayı (Armutlu Yarımadası): 1999 Gölcük depreminin ardından stres yüklenen bu fayın henüz kırılmadığını belirten Üşümezsoy, önemli bir risk oluşturduğunu ifade etti.

Sarıköy Fayı (Güney Marmara): 1953 Yenice-Gönen depreminin ardından stresin bu fay hattına aktarıldığını ve Güney Marmara için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.