Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yaşamını yitirdi.
Bir süredir hastanede tedavi gören Önder’in, çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Tedavisi 18 gündür devam eden 62 yaşındaki siyasetçi, aynı zamanda yönetmen, senarist ve yazar kimliğiyle de tanınıyordu.
Cenaze törenine ilişkin detayların ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.
SIRRI SÜREYYA ÖNDER NEDEN ÖLDÜ?
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Sırrı Süreyya Önder, 15 Nisan 2025 tarihinde saat 22.41’de, şuuru kapalı ve kalbi durmuş halde ambulansla hastaneye getirildi. Önder’in, kalp-akciğer masajı eşliğinde acil servise ulaştırıldığı ve derhal ileri tıbbi müdahaleye alındığı belirtildi.
Açıklamada, Önder’e "Aort Diseksiyonu" tanısıyla acil olarak Bentall operasyonu (aort kapak değişimi ve çıkan aort değişimi) ile birlikte tek damar bypass ameliyatı yapıldığı bilgisi paylaşıldı.
Ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesine alınan Önder’in ECMO (kalp destek cihazı) ve yoğun tıbbi destek altında hayati fonksiyonları stabilize edilmeye çalışıldı. Ancak ilerleyen günlerde nörolojik tablosunun ağırlaştığı, çoklu organ yetmezliği geliştiği ve durumunun kritikleştiği ifade edildi.
Florence Nightingale Hastanesi açıklamasında, “Sayın Sırrı Süreyya Önder, yoğun bakım ünitemizdeki takip ve tedavisinin 18. gününde, 3 Mayıs 2025 saat 16.10’da, çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı dileriz” ifadelerine yer verildi.
Sırrı Süreyya Önder Kimdir?
Sırrı Süreyya Önder, 7 Temmuz 1962 tarihinde Adıyaman’da doğdu. Babası, dönemin tanınmış sol görüşlü milletvekillerinden biri olan Süreyya Önder’di. Lise eğitimini Adıyaman’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu’na girdi. Ancak öğrenimi sırasında siyasi faaliyetleri nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kaldı.
1980’li yıllarda sol hareketler içinde yer alan Önder, 12 Eylül askeri darbesi sonrası tutuklandı ve bir süre cezaevinde kaldı.
Önder, 2000’li yıllarda senarist ve yönetmen kimliğiyle dikkat çekti. En çok bilinen yapımlarından biri, 2006 yılında vizyona giren ve büyük beğeni toplayan “Beynelmilel” adlı sinema filmidir. Film, 1980 darbesi sonrasının taşra atmosferini mizahi ve eleştirel bir dille anlatıyordu. Beynelmilel, birçok ulusal ve uluslararası festivalden ödül aldı.
Aynı zamanda köşe yazarlığı da yapan Önder, birçok gazete ve dergide siyasi ve toplumsal konularda yazılar kaleme aldı.
Sırrı Süreyya Önder, 2011 genel seçimlerinde bağımsız aday olarak Meclis’e girdi ve ardından Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) grubuna katıldı.
Özellikle 2013 yılında başlayan Çözüm Süreci döneminde öne çıkan isimlerden biri oldu. HDP heyetiyle birlikte İmralı’da Abdullah Öcalan’la yapılan görüşmelere katıldı. Kamuoyunda sık sık “akil insanlar heyeti” ile gündeme geldi.
2015 seçimlerinde HDP’den İstanbul milletvekili seçilen Önder, daha sonra 2023 seçimlerinde DEM Parti İstanbul Milletvekili olarak yeniden Meclis'e döndü.
2023’te TBMM Başkanvekili olarak görevlendirilen Önder, Meclis Genel Kurulu’ndaki oturumları yöneten isimlerden biri oldu.