Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen kanunla, Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı maddelerini iptal etmesi sonrası gerekli yasal düzenlemelere gidildi. Yeni düzenlemeler, kamu personelinden TRT'nin yapısına kadar birçok alanda değişiklik öngörüyor.
35 Yaş Sınırı Artık Tüm Kamu Alımlarında Geçerli
Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle veya kanunlarla kurulan diğer kamu kurumları tarafından yapılan mesleğe özel yarışma sınavlarında da 35 yaş sınırı aranacak.
Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanını AYM Seçecek
Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, mahkeme başkanının Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilmesi hükme bağlandı.
Vergi İncelemesi Yapanlar İçin 3 Yıl Görev Yasağı
Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, vergi incelemesi yapmaya yetkili personel, görevlerinden ayrıldıktan sonra son üç yıl içinde inceleme yaptıkları firmalarla doğrudan veya dolaylı bağlantısı olan kurumlarda üç yıl süreyle çalışamayacak. Aynı kapsamda mali müşavirlik sözleşmesi de imzalayamayacaklar.
BTK Üyelerine Yeni Atama Şartları
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) üyelerinin atanma şartları yeniden düzenlendi. Üyelerin devlet memurluğu koşullarını taşımaları ve siyasi partilerde görev yapmamış ya da görevlerinden ayrılmış olmaları gerekiyor.
TRT'ye Geniş Yetkiler ve Özerk Finansal Yapı
TRT Genel Müdürü’ne Özel Ödeme Sistemi: Yeni yasaya göre TRT Genel Müdürü'ne, en yüksek devlet memurunun maaşı esas alınarak ikramiye dahil özel bir ödeme yapılacak. Ödemelerde ek gösterge, kıdem, taban aylık, sosyal yardım ve tazminatlar dikkate alınacak.
TRT Şirket Kurabilecek ve Ortak Olabilecek: TRT Yönetim Kurulu, özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurabilecek, yerli-yabancı ortaklıklar yapabilecek. Ayrıca bu şirketlere iştirak edebilecek veya devralabilecek.
TRT İhaleleri Kamu İhale Kanunu Dışında: TRT tarafından yapılan alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işleri Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayacak. Bu işlemler için yayıncılık faaliyetlerinin gereklilikleri dikkate alınarak yönetmelik çıkarılacak.
TRT Personeline Görevli Oldukları Şirketlerde Ücretli Yönetici Yetkisi: TRT personeli, bağlı şirketlerde yönetim kurulu başkanı veya üyesi olarak görevlendirilebilecek. Bu kişilere ödenecek ücret, şirketin yönetim kurulunca belirlenecek. Kadro ilişkileri ise devam edecek.
TRT Personeline İkramiye ve Özlük Haklarında Düzenleme
TRT personeline yılda 4 aylık ücreti geçmeyecek şekilde ikramiye verilebilecek. Genel İdare Hizmetleri sınıfındaki kadrolara uygulanacak ek göstergeler, Kurum Yönetim Kurulu’nun teklifiyle Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
Kadro karşılığı sözleşmeli personel istihdamı da mümkün olacak. Bu personele ilişkin tüm özlük işlemleri Yönetim Kurulu tarafından düzenlenecek.
Savunma Sanayi Başkanlığı’na Yeni Yetkiler
Savunma Sanayii ile ilgili düzenlemelere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç fazlası mal ve hizmetlerinin alım-satım yetkisi artık doğrudan Savunma Sanayii Başkanlığı’na geçiyor. Bu kapsamda, Başkanlık projelerinde Kişi Güvenlik Belgesi aranmayacak.
Yeni düzenlemeye göre, Kamu İhale Kurumu’nda görev alacak kişilerin hiçbir siyasi parti ile üyelik veya adaylık ilişkisi bulunmaması şartı aranacak.
Kamuda Uzman ve Uzman Yardımcısı Alımına Yeni Kurallar
375 sayılı KHK kapsamında, kamu kurumlarında uzman ve uzman yardımcısı alımına ilişkin yeni usul ve esaslar belirlendi. Artık Devlet Memurları Kanunu'na tabi olmayan kurumlar, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle teşkilatlanmışlarsa, kendi görev alanlarına uygun şekilde idari hizmet sözleşmesiyle veya iş mevzuatına tabi uzman ve uzman yardımcısı çalıştırabilecek.
Bu kadrolarda görev yapanlardan, tezlerini zamanında sunmayan, sınavlarda başarısız olan ya da yabancı dil yeterliliğini sağlayamayanlar, uzman yardımcısı unvanını kaybederek uygun başka kadrolara atanacak.
TRT’ye Taşınmaz Tahsisi ve Personel Hakları
TRT’ye, kamu idarelerine ait taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler bedelsiz tahsis edilebilecek. Ayrıca istihdam fazlası personelin diğer kamu kurumlarına naklinde mali ve sosyal hakları korunacak.