Kabul edilen teklife göre, mevcutta "Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı" olarak bilinen yapı, "Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği" adını alacak. Bu değişiklikle birlikte idari yapıda yeni bir dönem başlayacak.
Teklif kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin görev süresine ilişkin önemli bir düzenleme yapıldı. Buna göre, TSK personelinin görev süresi Cumhurbaşkanı tarafından kısaltılabilecek ya da uzatılabilecek. Milli Savunma Bakanlığı'nın insani amaçlı gerçekleştirdiği mayın ve patlamamış mühimmat temizliği kapsamında yurt dışından getirilecek tüm araç ve teçhizatlar, gümrük vergilerinden muaf tutulacak.
Rektör atamalarında değişiklik: YÖK yapısı yeniden şekilleniyor
Teklife göre Yükseköğretim Kurulu (YÖK), toplam 21 üyeden oluşacak. Bu üyelerin:
- 7'si cumhurbaşkanınca, rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı profesörler arasından,
- 7'si temayüz etmiş üst düzey devlet görevlileri veya emeklileri arasından,
- 7'si ise kurul üyesi olmayan profesör öğretim üyelerinden seçilecek.
- Ayrıca devlet ve vakıf üniversitelerinde rektör atamaları da Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak.
Yeni teklif, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na da yeni bir yetki kazandırıyor. Buna göre Bakanlık, ihtiyaç duyulan alanlarda koordinasyon ofisleri kurabilecek.
Belediye statüsünde yeni düzenleme
İskan nedeniyle oluşturulan ve nüfusu 5 binin üzerinde olan yerleşim yerlerinde yeni belediyeler kurulabilecek. Öte yandan nüfusu 2 binin altına düşen mevcut belediyeler ise köy statüsüne dönüştürülecek.
Teklife göre, Ekonomik ve Sosyal Konsey’in üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Bu düzenleme ile Konsey'in oluşum sürecinde yeni bir sistem getiriliyor.
Teklifte yer alan ve TSK, Jandarma ile Sahil Güvenlik Komutanlıkları bünyesindeki teğmen ile albay rütbeleri arasındaki personelin Cumhurbaşkanı kararıyla görevden alınmasını içeren maddeler, yeniden değerlendirilmek üzere tekliften geri çekildi.
Kaynak: İHA