Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede son 23 yılda büyük ilerleme kaydettiğini ve artık dünya genelinde örnek gösterilen bir ülke konumuna geldiğini açıkladı.
Hava Gücü 438 Ton Su Atma Kapasitesine Ulaştı
İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirmede, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde yangınla mücadele için kullanılan hava gücünün büyük ölçüde artırıldığı belirtildi.
2002 yılında 73 ton olan havadan su atma kapasitesi, bugün itibarıyla 27 uçak ve 105 helikopterle toplam 438 tona ulaştı.
Türkiye, Yangınla Mücadelede İHA Kullanan Avrupa'daki İlk Ülke
Açıklamada, Türkiye'nin yangınla mücadelede İnsansız Hava Aracı (İHA) kullanan Avrupa’daki ilk, dünyadaki ikinci ülke olduğu vurgulandı.
Bugün itibarıyla 14 İHA, 184'ü akıllı olmak üzere toplam 776 gözetleme kulesi ve yapay zeka tabanlı sistemlerle yangınların çok daha erken fark edilmesi sağlanıyor.
Yangın tespit süresi ise 2 dakikaya kadar indirildi.
Kara Gücü ve Ekipman Kapasitesi Katlandı
Açıklamada, kara gücüne dair şu veriler paylaşıldı:
2002’de sadece 637 arazöz ve su ikmal aracı bulunurken, bu sayı bugün 1786’ya yükseldi.
831 iş makinesi aktif şekilde görev yapıyor.
2002’de hiç bulunmayan ilk müdahale aracı sayısı bugün 2 bin 742’ye ulaştı.
Yangın göleti ve havuzu sayısı ise son 23 yılda 4 bin 796’ya çıkarıldı.
Yangınla Mücadelede 25 Bin Personel Sahada
Bu yıl içinde orman teşkilatına 8 bin 500 yeni personel kazandırıldığına dikkat çekilen açıklamada, şu anda 25 bin orman çalışanının Türkiye genelinde görev yaptığı belirtildi.
Ayrıca, 131 bin orman yangını gönüllüsü de mücadeleye aktif olarak destek veriyor.
1 Mayıs’tan İtibaren Tüm Türkiye’de Alarm Durumu
İletişim Başkanlığı, 1 Mayıs’tan itibaren ülke genelinde 1600 kara aracı ve 58 noktada konuşlu hava aracı ile orman yangınlarına karşı tam hazırlık durumunda olunduğunu belirtti.
Türkiye, Deneyimini Dünyayla Paylaşıyor
Açıklamanın sonunda, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadeledeki bilgi ve deneyiminin başka ülkelerle de paylaşıldığı vurgulandı.
Birçok ülkenin, Türkiye’nin tecrübesinden faydalanmak istediği, Orman Genel Müdürlüğü’nün farklı coğrafyalarda eğitim faaliyetleri yürüttüğü belirtildi.
Kaynak: AA