Yıllık yaklaşık 2 milyar metreküp doğal gaz ihracatı hedeflendiğini açıklayan Bayraktar, Halep’teki gaz santralinin yakıt ihtiyacının Türkiye’den sağlanacağını belirtti. Suriye tarafındaki boru hattı altyapısının inşasına başlandığını belirten Bayraktar, doğal gazın Kilis üzerinden Halep’e ulaştırılacağını ifade etti. "Günlük 6 milyon metreküplük bu doğal gaz, Halep'teki doğal gaz santralinde elektrik üretmek üzere kullanılacak. Üç ay içerisinde akışa başlamayı hedefliyoruz" diyen Bayraktar, mevcut altyapının bu süreci hızlandırdığını vurguladı.
Bayraktar, "Suriye’de çok hızlı bir şekilde yol aldık. Çünkü doğal gaz hattımız Kilis’e kadar Suriye sınırına kadar gelmişti. Oradaki gaz santrallerinin bir anlamda yakıtını biz o şekilde tedarik etmiş olacağız" şeklinde konuştu.
Elektrik tedarikinde kapasite artışı planlanıyor
Bakan Bayraktar, sadece doğal gaz değil, elektrik tedariki konusunda da Suriye ile çalışmaların sürdüğünü hatırlattı. Türkiye ile Halep arasında halihazırda 200 megavatlık bir elektrik aktarımı yapıldığını belirten Bayraktar, bu kapasitenin artırılacağını duyurdu.
Bayraktar, “Elektrik kapasitesiyle alakalı biz yurt dışı ile olan izin süreçlerini tamamladık. Şu andaki mevcut 200 megavatın üzerine 500 megavat ekleyerek yaklaşık 700-800 megavatlık bir elektrik ihracatına önümüzdeki aylarda inşallah ulaşacağız” ifadelerini kullandı.
bayraktar: Suriye’de hayatın normalleşmesi Türkiye için öncelik
Enerji Bakanı, Suriye’ye yönelik bu adımların yalnızca ihracat anlamı taşımadığını belirterek, bölgedeki yaşamın yeniden düzene girmesinin Türkiye açısından büyük önem taşıdığını söyledi. “Suriye’de hayatın normalleşmesi Türkiye’nin en önemli öncelikleri arasında” ifadesini kullanan Bayraktar, bu sürecin bölgesel istikrar için kritik olduğunu dile getirdi.
Suriye'nin 13 yılı aşan savaşın ardından ciddi enerji sorunları yaşadığını belirten Bayraktar, altyapının büyük ölçüde hasar gördüğünü kaydetti. Bayraktar, Suriye'nin yeni Enerji Bakanı’nın ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yaptığını hatırlattı.
“10 bin megavatlık bir güce ihtiyacım var, ancak şu anda sadece 1700 megavat üretebiliyorum” diyen Suriyeli yetkilinin sözlerini aktaran Bayraktar, ülkenin dört bir yanında insanların bireysel jeneratörlerle enerji üretmeye çalıştığını, bunun da sürdürülebilir olmadığını belirtti.
Bayraktar, Suriye'nin kendi enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkat çekerek, “Bizim enerji ihracatımız önemli ama onun ötesinde Suriye'nin kendi kaynakları, petrol kaynakları, gaz kaynakları, maden kaynaklarının hızlı bir şekilde Suriye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ekonomiye kazandırılması lazım” dedi.
Kaynak: AA