"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Yargı paketinde yeni dönem: İki yılın altında hapis cezası mümkün

Yargı paketinde yeni dönem: İki yılın altında hapis cezası mümkün

Meclis gündemindeki 10. Yargı Paketi taslağıyla iki yılın altındaki suçlara da tutuklama ve hapis cezası yolu açılıyor. Yeni düzenlemeyle cezasızlık algısı ortadan kaldırılırken, hakimlere tutuklama konusunda takdir yetkisi veriliyor. En az 8'de 1 oranında cezaevinde kalma zorunluluğu getirilirken, kadın cinayetlerinde "haksız tahrik" indirimine sınırlama geliyor.

Okunma Süresi: 3 dk

Kamuoyunda “10. Yargı Paketi” olarak bilinen ve 40 maddeden oluşan yeni düzenleme taslağı, ceza adalet sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor. Meclis’te üzerinde çalışmaları süren yasa teklifiyle, özellikle iki yılın altındaki suçlara yönelik yeni tutuklama kriterleri ve infaz düzenlemeleri dikkat çekiyor.

Hakimlere Takdir Yetkisi Tanınıyor

Taslağa göre, iki yılın altında hapis cezası öngörülen suçlarda hakimler kural olarak tutuklama kararı vermeyecek. Ancak bazı istisnai durumlarda, hakimlere takdir yetkisi tanınacak. Yeni düzenleme ile birlikte hakim, şu hallerde tutuklama kararı alabilecek:

Şüphelinin davranışlarının yeniden suç işleme ihtimaline işaret etmesi (suç işleme eğilimi),

Suçun işleniş biçiminin olağandışı veya ağır nitelikte olması,

Suç sonucu ortaya çıkan zararın kamu düzenini ciddi şekilde bozması.

Bu şartların sağlanması durumunda, cezası iki yılın altında olsa dahi şüpheli tutuklanabilecek.

8’de 1 Oranında Cezaevi Zorunluluğu

Mevcut sistemde, iki yılın altındaki suçlar için hapis cezası alsa da hükümlüler fiilen cezaevine girmiyordu. Bu durumun toplumda “cezasızlık algısı” oluşturduğu eleştirileri dikkate alınarak, yeni taslakla birlikte infaz sisteminde değişikliğe gidiliyor.

Yeni düzenlemeye göre, iki yılın altında hapis cezası alanlar, artık en az 8’de 1 oranında cezaevinde kalmak zorunda olacak. Bu değişiklikle, infaz sisteminin daha caydırıcı hale getirilmesi amaçlanıyor.

Kadın Cinayetlerinde ‘Haksız Tahrik’ Sınırlandırılıyor

Taslakta yer alan önemli başlıklardan biri de kadın cinayetlerine ilişkin yargılama usullerindeki değişiklikler. Bu kapsamda, cezasızlık algısına neden olduğu gerekçesiyle “haksız tahrik” indirimi uygulamalarına sınırlama getiriliyor.

Düzenlemeye göre:

“Ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası, haksız tahrik uygulanması durumunda artık 22 ila 30 yıl arası hapis cezasına dönüştürülecek. Mevcut sistemde bu oran 18-24 yıl arasıydı.

“Müebbet hapis” cezası ise haksız tahrik uygulandığında 16 ila 22 yıl hapis cezasına indirilebilecek. Önceki düzenlemede bu oran 12-18 yıl arasında değişiyordu.

Bunun yanı sıra, yaralama suçlarının cezaları da yüzde 50 oranında artırılacak.

Bu adımların, özellikle kamuoyunu derinden etkileyen şiddet suçlarında cezaların artırılması yönünde etkili olması bekleniyor.

COVID Dönemi Suçlularına 3 Yıl Erken Tahliye Hakkı

Yargı Paketi’nde, COVID-19 pandemi sürecinde yürürlüğe giren denetimli serbestlik düzenlemeleri de yeniden ele alınıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte:

31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işleyen ve hala cezaevinde bulunan hükümlüler, ilave 3 yıl erken denetimli serbestlik hakkından yararlanabilecek.

Daha önce cezası kesinleşmemiş olan hükümlüler bu uygulamadan faydalanamıyordu. Yeni taslakla birlikte, bu kişilerin de kapsama alınması planlanıyor.

Koşullu Salıverilme Süreleri Değişmeyecek

Adalet Bakanlığı yetkilileri, paketin yasalaşması durumunda cezalarda herhangi bir indirim yapılmayacağını ve koşullu salıverilme sürelerinin kısaltılmayacağını vurguladı. Yapılan açıklamada, düzenlemenin bir “af” niteliği taşımadığı, yalnızca infaz yasasında değişiklik öngören bir reform olduğu belirtildi.

Yetkililer, “İki yılın altında ceza alanların da cezaevine girmesi sağlanarak, etkili bir infaz sistemi kurulması hedefleniyor. Bu değişiklikler infaz sürecinin etkinliğini artırmaya yöneliktir ve farklı şekillerde yorumlanmamalıdır” açıklamasında bulundu.