12 yıllık zorunlu eğitim tartışmaları yeniden gündeme geldi. İlkokul, ortaokul ve lise kademelerine ayıran 4+4+4 sistemi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in son açıklamalarıyla yeniden tartışmaların odağına yerleşti. Bakan Tekin, 14 Mayıs 2025’te AK Parti Grup Toplantısı öncesinde 4+4+4 sistemi ile ilgili konuştu. Liselerde 4 yıllık zorunlu eğitimin 3 yıla düşürülmesi, hatta 16 yaşından sonra eğitimin isteğe bağlı hale getirilmesi gibi öneriler, eğitimde köklü bir reformun sinyallerini verdi. Zorunlu eğitim kalkıyor mu? Lise eğitimi 3 yıla mı düşecek? Sorusu da bu gelişmelerin ardından araştırılmaya başlandı. İşte Bakan Tekin’in açıklamaları ve gündemdeki diğer konular…
ZORUNLU EĞİTİM KALKIYOR MU, KAÇ YIL OLACAK?
Milli Eğitim Bakanı Tekin, TBMM’de AK Parti Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Zorunlu eğitim yılında değişiklik yapılacağı iddialarına ilişkin Tekin, “Yıl sonunda biz bu tartışmaları kendi içimizde de değerlendiririz ve bir karara varırız. Şu anda dediğim gibi izliyoruz. Bu konuyla ilgili Bakanlığımız bünyesinde her bir genel müdürlükte değerlendirme başkanlıkları var, onlar kamuoyundaki tartışmaları izleyip gerekli çözümleri üretmekle görevliler. Onlar da takip ediyorlar çalışmaları” şeklinde konuştu.
LİSELERDE EĞİTİM 3 YILA MI İNİYOR?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zorunlu eğitimdeki olası değişikliklere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. TRT Haber Özel yayınına katılan Bakan Tekin, sanayi ve ticaret sektörlerinin nitelikli eleman ihtiyacı konusundaki talepler doğrultusunda, önerilen modelleri titizlikle takip ettiklerini söyledi. Tekin, bunların içerisinde süzülecek, üzerinde uzlaşılmış konular olursa bunlar Kabine toplantısında istişare edebileceklerini, bir karar alınması gerekirse alacaklarını kaydetti.
LİSELERDEKİ EĞİTİM SİSTEMİ, 3 MODEL ÜZERİNDEN ELE ALINACAK
3+1 Eğitim Sistemi’nde, lisede zorunlu eğitimin ilk 3 yıla indirilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda öğrencilere 11. sınıfta diploma verilecek. 12. sınıf ise isteğe bağlı olarak üniversiteye hazırlık yılı şeklinde planlanıyor.
2+2 Eğitim Sistemi’nde ise liseler için zorunlu eğitim süresinin 2 yıl olması tartışılıyor. İsteyen öğrencilere 2 yıl daha eğitim verilecek. Mesleki anlamda ilerlemek isteyenler ise Mesleki Eğitim Merkezi, açık öğretim ya da istihdam programlarına yönlendirilecek.
Yaş Modeli’nde de öğrenciler için zorunlu eğitimi tamamlama yaşı belirlenmesi tartışılıyor. Buna göre lise öğrencileri 16 yaşını doldurduğunda diploma alabilecek.