Senenin ikinci ve son güneş tutulması, 25 Ekim Salı tarihinde Akrep burcunda gerçekleşecek. Güneş tutulması Saat 12:40 ile 15:05 arasında görülecek. Güneş tutulması Türkiye saati ile 12:00 - 12:10'da başlayacak. Tutulmanın maksimum evresi ile 13.50 olacak. Bu sürede Güneş diskinin yüzde 50'si örtülecek. Ancak Güneş tutulmasını takip edebilmek için şehir merkezlerinden uzak ve ışığın olmadığı yerler tercih edilmeli.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DE HANGİ İLLERDEN GÖRÜLECEK?

Özel gözlem gözlüğü aracılığıyla izlenebilecek olan parçalı Güneş tutulması, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tarafından da Youtube üzerinden tutulma saatinde canlı olarak yayınlanacak. Güneş tutulması için en iyi görüntü ise Erzurum ve Hakkari'den alınacak. 25 Ekim Salı günü gerçekleşecek olan Güneş tutulması, 12.00-15.00 arasında izlenebilecek. Tutulma, illere göre farklılık arz edebilecek.

Bakan Özhaseki’den fırtına ve yağış uyarısı Bakan Özhaseki’den fırtına ve yağış uyarısı

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENMELİ?

Güneş tutulmasının, çıplak gözle, kamera, dürbün veya teleskop gibi herhangi bir optik cihaz, isli cam, disketiçi, CD ve yanmış film gibi malzemelerle izlenmemesi gerekiyor. Astrofotoğrafçılar ve gökbilimciler, güneş tutulmaları veya diğer güneş olayları sırasında güneşi güvenli bir şekilde gözlemlemek için özel filtreler kullanırlar. Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi uman gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır.