Hint-Pasifik bölegesinde Güney Kore etkinliği başlıyor. İddialara göre Güney Kore, ABD ile yaptıkları anlaşmaya rağmen nükleer denizaltı üretmeye başlıyor.

Geçtiğimiz ay Güney Koreli yetkililer bir toplantı düzenledi ve hükümetin, Gampo köyünde yapım aşamasında olan bir nükleer reaktörün test versiyonunu inşa etmeyi planladığını duyurdu.

2027 yılına kadar tamamlanacak olan bu reaktör, ülkenin şimdiye kadarki en büyük modüler reaktörü olacak. Aynı zamanda reaktör buz kırıcılar ve konteyner gemileri gibi açık deniz gemilerine güç sağlayacak. Ancak bu ileri teknolojinin bir tek amaçla kullanılmayacağından endişe duyuluyor.

Zelenski'ye suikast girişimi! İki albay tutuklandı Zelenski'ye suikast girişimi! İki albay tutuklandı

ABD'ye Rağmen!

Nükleer uzmanlar, projenin Güney Kore'nin uzun süredir nükleer enerjiyle çalışan bir denizaltı geliştirme hayalini gerçekleştirmesinın ilk adımı olabileceğini söylüyor. Bu durum da müttefiki ABD'nin uzun zamandır karşı çıktığı bir proje...

Güney Kore için bu proje, ABD ile imzaladıkları anlaşma şartları uyarınca yaklaşık 50 yıldır yasak durumda. Başkan Moon Jae-in nükleer denizaltılar inşa etmenin çok önemli olduğunu söyleyerek yasağın kaldırılmasını savunuyor.

Kuzey Kore Endişesi

Güney Kore ile Kuzey Kore'nin arasında yaşanan gerilim ve Kuzey Kore'nin saldırgan tutumları, Güney Kore'yi endişelendiriyor. Bu sebeple de savunma mekanizması olabilecek projelere adım atmak istiyor.

Güney Kore'li yetkililer "Kuzey Kore nükleer denizaltılarını takip etmenin, izlemenin ve caydırmanın kendi nükleer denizaltılarımızı konuşlandırmaktan daha iyi bir yolu olmayacak. Bunu yapması için ABD'ye güvenemeyiz." ifadeleri ile nükleer denizaltılar konusunda kararlı olduklarını gösterdiler.

Bunlara da göz atabilirsiniz