Güney Kore, binlerce doktorun hükümetin işe alım planlarını protesto etmek için greve gitmesinin ardından, çözüm belirtisi göstermeyen bir anlaşmazlıkta halk sağlığı alarmını ilk kez "ciddi" seviyeye yükseltti.

Yonhap haber ajansına göre, 8.400 doktorun greve gitmesi tıbbi hizmetleri etkilemeye başladı ve büyük genel hastaneler ameliyatların %50'sini iptal etmek ve acil bakım isteyen hastaları geri çevirmek zorunda kaldı.

Acil servisler kırmızı alarma geçti

Basında yer alan haberlerde, doktorların grev eylemlerini sürdürecekleri uyarısında bulunmaları nedeniyle ülkenin en büyük hastanelerinden biri hariç hepsinin acil servislerinin kırmızı alarma geçtiği belirtildi.

Doktorlar, pediatri, kadın doğum ve acil bakım gibi temel sağlık sektörlerindeki doktor sayısını artırmak için stajyer doktor sayısını artırma planlarını protesto ediyor.

Ülkedeki asistan ve intörn doktorların neredeyse üçte ikisini temsil eden grevciler, planlanan işe alım hamlesine karşı değil, daha yüksek ücret ve iş yüklerinin azaltılması için kampanya yürüttüklerinde ısrar ediyorlar.

Ancak, halihazırda yeterli sayıda doktor olduğunu ve ek işe alımların tıbbi bakım standardını tehlikeye atacağını iddia ederek işe alım planlarına karşı olduklarını da dile getirdiler.

Hükümet yaşlı nüfusun sağlık hizmeti zorluklarına dikkat çekiyor

Buna karşılık hükümet, Güney Kore'nin hızla yaşlanan toplumunun gelecekte ortaya çıkaracağı sağlık hizmeti zorluklarının üstesinden gelmek için daha fazla doktora ihtiyaç duyulacağını söyledi. Öte yandan, 2025 yılına kadar 51 milyonluk ülke nüfusunun beşte birinden fazlasının 64 yaşın üzerinde olacağını tahmin ediyor.

Sağlık bakanlığı, "yoğunlaşan" grev ve bunun halk sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin artan endişeleri gerekçe göstererek ilk kez "sağlık hizmetleri felaket riski uyarısını temkinli düzeyden şiddetli düzeye yükseltmeye" karar verdiğini açıkladı.

Tıbbi bakım bekleyen Güney Koreliler, her iki tarafın da şimdiye kadar uzlaşmayı reddettiği anlaşmazlıktan duydukları endişeyi dile getirdiler.

“Umarım geri adım atarlar”

Reuters'a konuşan 34 yaşındaki bacağı kırık olan hasta bir ofis çalışanı, "Eğer hükümet gerçekten halkını düşünüyorsa, umarım şimdi geri adım atarlar ve doktorlar da hastaların zarar görmemesi için geri adım atarlar" dedi.

Kırık bacağı ameliyat gerektiren Kim, "Doktorların hastaları tedavi etmesi gerekiyor, bu nedenle greve gitmeleri mantıksız görünüyor" dedi.

Hastalar endişe duyuyor 

Bir başka hasta Lee Joo-hyung ise astım tedavisi görebildiğini ancak üç ay sonraki randevusu için doktor bulmakta zorlanacağından endişe ettiğini söyledi.

"Çok sayıda doktor istifasını sundu, bu yüzden ne olacağını bilmiyoruz," dedi 31 yaşındaki öğretmen. "Gerçekten çok endişeliyim."

Doktorlar Salı günü hükümetin işe dönmeleri ya da cezalandırılmaları ve hatta tutuklanmaları yönündeki emirlerine karşı çıkarak iş bıraktı.

Kore Stajyerler ve Asistanlar Derneği Başkanı Park Dan, tutuklanmaya razı olduğunu söyledi. "Herkes kızgın ve sinirli, bu yüzden hepimiz hastanelerimizi terk ediyoruz. Lütfen sesimizi duyun" diyen Park, bir radyo röportajında grevcilerin, hükümetin taleplerini dinlemeye hazır olması koşuluyla görüşmelere açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan birçok Güney Koreli hükümetin işe alım planlarını destekliyor; Gallup Kore'nin yakın zamanda yaptığı bir ankete katılanların %76'sı daha fazla işe alım yapılmasından yana.

Kolombiya'dan Netanyahu'ya çağrı! 'Mısır'ın ateşkes önerisi ciddiye alınsın' Kolombiya'dan Netanyahu'ya çağrı! 'Mısır'ın ateşkes önerisi ciddiye alınsın'

Kaynak: The Guardian