Jandarma bünyesinde çalışmakta olan güvenlik korucuları, özlük haklarının yetersiz olduğunu, zor şartlarda çalıştıklarını belirterek düzenlemeler yapılmasını talep ediyor.

Geçtiğimiz günlerde güvenlik korucuları hakkında değerlendirmelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şu açıklamalarda bulundu: 

Camide namaz kılarken kalp krizi geçirdi! O anlar kameraya yansıdı Camide namaz kılarken kalp krizi geçirdi! O anlar kameraya yansıdı

"Güvenlik Korucuları (GK) ve Gönüllü Güvenlik Korucularının (GGK) görevlendirilmesine ilişkin esaslar 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesi ve aynı Kanunun Ek 18 inci maddesine dayanılarak hazırlanan GK Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan illerimizde toplam 57.572 GK görev yapmaktadır. Güvenlik korucularının görev alanı, görevli oldukları köyün hudutlan içinde kalan alandır. Gerektiğinde vali veya kaymakam onayı ile güvenlik korucularının görev alanları, geçici ve süresi belirli olarak köy hudutlan dışına genişletilebilir ve görev yerleri değiştirilebilir.

Özellikle 2017 yılından itibaren GK'larm sosyal haklarında önemli iyileştirmeler yapılmış ve "Geçici" olan adları kaldırılarak "Güvenlik Korucusu" adı altında yeni bir statüye kavuşturulmuştur. GK'larımız, primlerin tamamı devlet tarafından karşılanmak suretiyle 29.04.2017 tarihli 690 sayılı KHK ile 4-a kapsamında sigortalı sayılmışlardır.

2013 yılında GK'larm yaklaşık 900 TL olan aylık ücretleri, 28 Temmuz 2021 tarihli ve 31551 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunim 1 inci maddesi; "GK'larm aylık ücretleri, asgari ücretin altına düşmesi halinde aradaki fark, ücret için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde tazminat olarak ayrıca ödenir." uyarınca 2022 yılının Temmuz ayından itibaren 5.500,35 TL'ye çıkarılarak maaşlarının asgari ücretin altında kalmasının önüne geçilmiştir. Ayrıca GK'lar 2017 yılı itibarıyla harcırah ve operasyon tazminatlarını birlikte alabilmektedirler.

GK'lanmızm özlük hakları ile istek ve sorunlarına yönelik talepleri Bakanlığımızca titizlikle değerlendirilmekte ve ilgili birimlerin görüşleri de alınarak gerekli çalışmalar yapılmaktadır"

Güvenlik Korucuları Özlük Hakları Konusundaki Talepleri

1. Özlük hakları konusunda kapsamlı bir șekilde 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi tutulması.

  a) 657 DMK'da 4A Kadro
  b) Maaș ve sigorta kolunun 4C'ye bağlanması
  c) İlk okul, orta okul ve lise, ön lisans ve lisans mezunları arasında 1 derece farkın olması
  d) Derece ve Kademenin verilmesi
  e) 3600 ek göstergenin verilmesi
  f) Yan ödemenin verllmesi
  g) Özel Hizmet tazminatının verilmesi
  h) Evli iki çocuklu için net maaş: İlk okul mezunu için 14.000 TL,  orta okul ve lise mezunu için 14.250                       TL,  lisans ve lisans mezunları için 14.500 TL
   ı) Emeklilikte emeklilik ikramiyesi
   i) Görev (iașe) ücretlerinin günlük 640 gösterge üzerinden verilmesi
   k) Yol ücretinin yerel taksi ücreti üzerinden verilmesi (Örneğin 5 km 50 TL)
   l) Halihazirda 225 gösterge üzerinden verilen operasyon ücretinin günlük 600 göstergeye yükseltilmesi
  m) Terör tazminatının verilmesi

2. 50 ile 55 yaşlarında 15 yıllık sigortalılık süresi olanların isteğe bağlı emeklilik hakkının verilmesi
a) Halihazırda zorunlu olan 55 yaşında emekliliğin devam etmesi
b) Emekll olanlarin, şartlar tutan varsa kadrosunun bir oğluna veriimesi

3. Güncel Güvenlik Korucusu Kanunu