5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor! 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor!

Güvenlik korucularıözlük haklarının yetersiz olduğunu, zor şartlarda çalıştıklarını belirterek yaşadıkları sorun için düzenleme getirilmesini talep ediyor. 

Devletine ve millletine sadakatle 38 yıldır canla başla görev yapan Güvenlik Korucuları hak ettikleri haklara sahipolmak için hükümetten yeni bir adım bekliyor.

Güvenlik Korucularının hükümetten beklentileri şunlardır;

  1. GK Kanunu çıkarılması,
  2. Emekli GK'lara kıdem tazminatı verilmesi,
  3. GK'lıları maaşlarının arttırılması,
  4. Maaşları 7500 lira altında kalan emekli güvenlik korucuların maaşlarının 7500 TL'ye çıkartılması, 
  5. Koruculuktan uzman çavuşluğa geçiş yaşının 32 olarak değiştirilmesi,

Geçtiğimiz günlerde güvenlik korucuları hakkında değerlendirmelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şu açıklamalarda bulundu: 

"Güvenlik Korucuları (GK) ve Gönüllü Güvenlik Korucularının (GGK) görevlendirilmesine ilişkin esaslar 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesi ve aynı Kanunun Ek 18 inci maddesine dayanılarak hazırlanan GK Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan illerimizde toplam 57.572 GK görev yapmaktadır. Güvenlik korucularının görev alanı, görevli oldukları köyün hudutlan içinde kalan alandır. Gerektiğinde vali veya kaymakam onayı ile güvenlik korucularının görev alanları, geçici ve süresi belirli olarak köy hudutlan dışına genişletilebilir ve görev yerleri değiştirilebilir.

Özellikle 2017 yılından itibaren GK'larm sosyal haklarında önemli iyileştirmeler yapılmış ve "Geçici" olan adları kaldırılarak "Güvenlik Korucusu" adı altında yeni bir statüye kavuşturulmuştur. GK'larımız, primlerin tamamı devlet tarafından karşılanmak suretiyle 29.04.2017 tarihli 690 sayılı KHK ile 4-a kapsamında sigortalı sayılmışlardır.

2013 yılında GK'larm yaklaşık 900 TL olan aylık ücretleri, 28 Temmuz 2021 tarihli ve 31551 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunim 1 inci maddesi; "GK'larm aylık ücretleri, asgari ücretin altına düşmesi halinde aradaki fark, ücret için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde tazminat olarak ayrıca ödenir." uyarınca 2022 yılının Temmuz ayından itibaren 5.500,35 TL'ye çıkarılarak maaşlarının asgari ücretin altında kalmasının önüne geçilmiştir. Ayrıca GK'lar 2017 yılı itibarıyla harcırah ve operasyon tazminatlarını birlikte alabilmektedirler.

GK'lanmızm özlük hakları ile istek ve sorunlarına yönelik talepleri Bakanlığımızca titizlikle değerlendirilmekte ve ilgili birimlerin görüşleri de alınarak gerekli çalışmalar yapılmaktadır"