ABD'li yetkillerden alınan bilgilere göre, ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile salı günü yapacağı yüksek bahisli bir video konferansta Putin'e Rusya'nın Ukrayna ve ABD'yi işgal etmesi halinde şimdiye kadarki en sert ekonomik yaptırımlardan etkileneceği konusunda uyaracak.

Bir kaynağın Rusya'nın en büyük bankalarını ve Moskova'nın rubleyi dolara ve diğer para birimlerine çevirme yeteneğini hedefleyebileceğini söylediği yaptırımların, Putin'i Ukrayna sınırına yakın bir yerde toplanmış binlerce askeri saldırı için kullanmaktan caydırmak için tasarlandığını söylendi.

 

Kremlin, bu tür niyetleri barındırdığını defalarca yalanladı ve birliklerinin duruşunun tamamen savunma amaçlı olduğunu söyledi. Buna karşılık, Ukrayna'nın niyetleri hakkında endişeleri dile getirdi ve Kiev'in Rusya destekli ayrılıkçıların kaybettiği toprakları geri almak için güç kullanmayacağına dair garanti istediğini söyledi.

Rus rublesi ise yeni yaptırım tehdidine rağmen salı günü yükselme yaşadı.

Joe Biden müttefik arayışında

Temmuz ayından bu yana Putin ile yapacağı ilk doğrudan görüşme öncesinde Biden, pazartesi günü Avrupalı ​​müttefikleriyle Rusya'ya yönelik yaptırım planlarını görüşmek ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklemek için güçlü bir müttefik duruşu aramak için istişarelerde bulundu.

Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü.

uBeyaz Saray, Rusya'ya gerilimi düşürmesi ve diplomasiye uyması çağrısında bulundu ve ekiplerinin NATO müttefikleri ve AB ortaklarıyla istişare de dahil olmak üzere eşgüdümlü ve kapsamlı bir yaklaşım konusunda yakın temasta kalacaklarını söyledi.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Biden'ın ekibinin Rusya'nın bir işgal başlatması durumunda uygulanacak bir dizi ekonomik ceza belirlediğini söyledi. 

Durumu bilen ayrı bir kaynak, Putin'in yakın çevresini hedef almanın tartışıldığını ancak herhangi bir karar verilmediğini söyledi. Başka bir kaynak ise, Rusya'nın en büyük bankalarına yönelik yaptırımların ve rubleyi dolar ve diğer para birimlerine çevirme yeteneğinin de değerlendirildiğini söyledi.

Putin kararsız

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Putin'in Ukrayna'yı işgal etmek için nihai bir karar verip vermediğinin belirsizliğini koruduğunu açıkladı.

Ukrayna ve NATO güçleri, Rusya'yı sınır yakınlarına asker yığmakla suçlayarak olası bir saldırı korkusunu ateşledi. Moskova böyle bir planı reddedip Kiev'i, Rus destekli ayrılıkçıların Ukrayna topraklarının büyük bir bölümünü kontrol ettiği doğusunda kendi güçlerini oluşturmakla suçladı.

Üst düzey Biden yönetim yetkilisi, Biden'ın bir savaş başlatırsa Putin'i ağır ekonomik cezalar konusunda uyaracağını söyledi.

ABD, her iki ülkeyi de 2014 ve 2015'te imzalanan ve doğu Ukrayna'da Rusça konuşanlar tarafından ayrılıkçı bir savaşı sona erdirmek için tasarlanan bir dizi anlaşmaya geri dönmeye çağırdı .

İBB Başkanı İmamoğlu: Hamas'ı terör örgütü olarak değerlendiriyoruz İBB Başkanı İmamoğlu: Hamas'ı terör örgütü olarak değerlendiriyoruz

Yetkili gazetecilere verdiği demeçte, "Rusya ilerlemeyi seçerse çok gerçek maliyetleri olacağını açıkça belirtecek, ancak diplomasi konusunda ileriye doğru etkili bir yol olduğunu da netleştirecek."

Uzlaşma için müzakerelere başlanacak

Joe Biden ve Vladimir Putin, uzlaşma için çok az yerle müzakerelere giriyor. 

Moskova'da Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, görüşmelerde Rusya'nın NATO'nun sınırlarına doğru sürünen genişlemesinin yanı sıra Rusya için uzun vadeli güvenlik garantileri olarak gördüğü şeylere odaklanacağını söyledi. 

Putin, NATO'nun doğuya doğru daha fazla genişlemeyeceğine dair yasal olarak bağlayıcı garantiler ve Ukrayna da dahil olmak üzere Rusya'ya yakın ülkelerde belirli silah türlerinin konuşlandırılmayacağına dair bir taahhüt istediğini söyledi.

Putin'in Biden ile başka bir ABD-Rusya zirvesi yapma olasılığını da artırması bekleniyor. İki devlet lideri, haziran ayında Cenevre'deki bir zirvede yüz yüze görüştükten sonra en son temmuz ayında telefonla görüşmesi yapmıştı.

Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada: "Tabii ki gündem oldukça içler acısı durumda olan ikili ilişkilerdir. Ve sonra gündeme büyük gelen sorular. Öncelikle Ukrayna çevresindeki gerginlik, NATO'nun sınırlarımıza ilerlemesi teması ve Başkan Putin'in güvenlik garantileri konusundaki girişimi."dedi. 

Uluslararası gerilimler, Ukrayna ve Karadeniz bölgesi üzerinde istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Rusya Savunma Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, Karadeniz üzerinde iki ABD askeri keşif uçağına eşlik etmek için savaş uçaklarını karıştırdığını söyledi. 

Pazartesi günü, Genelkurmay Başkanı ABD'li General Mark Milley, neredeyse tüm NATO savunma şefleriyle "Avrupa çapında önemli güvenlik gelişmeleri" hakkında konuşmak için bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden ile Putin arasındaki görüşmenin “dünyanın birçok yerinde neler olup bittiğine dair mevcut bağlam göz önüne alındığında son derece önemli” olduğunu söyledi.

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.