Türkiye bal üretiminde dünyada ikinci: 2 bin tonu ihraç edildi Türkiye bal üretiminde dünyada ikinci: 2 bin tonu ihraç edildi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kentteki programları kapsamında, Tarsus ilçesindeki Pamukluk Barajı'nı ziyaret etti, burada DSİ 6. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe'den bilgi aldı. Nebati, gazetecilere, barajın 135 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek 4'üncü barajı olduğunu söyledi. Barajın çok konforlu olduğunu aktaran Bakan Nebati, şöyle devam etti:

181 bin dekarlık alanı sulayacak

"Barajın milli ekonomimize de katkısı 500 milyon lira olacak. Projenin maliyeti 1 milyar 800 milyon lira. Su depolama kapasitesi de 282 milyon metreküp. Yani 25 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana kapsıyor. Barajın 3 özelliği var. Elektrik üretiyor. İçme suyu ve sulama. 181 bin dekarlık alanı sulayacak. Bu Mersin için çok önemli, getirileriyle çok farklı bir noktaya gelecek."

Nebati, barajın 80 milyon kilovat saat enerji üreteceğini belirterek, yani projeyle ortalama 22 bin kişilik bir ilçenin elektrik ihtiyacını karşılayacağını dile getirdi. Barajın geniş bir alanı sulayacağını aktaran Nebati, şöyle konuştu:

"Toroslar'da, Mezitli'de, Yenişehir'de, Akdeniz'deki yerleşim yerleriyle Tarsus ilçesindeki 15 yerleşim alanına da içme suyunu gerçekleştirmiş olacak. Bu şu demektir; Türkiye'de ve Mersin'de önümüzdeki 2060 yılına kadar su ihtiyacı, içme su ihtiyacı tamamen karşılanmış olacak. 127 milyon metreküplük bu içme suyu isale hattı DSİ üzerinden yapılacak. Büyükşehir Belediyesi de eğer bu konuda bir katkı verirse arıtma tesisinde gerçekleştirirse, çok kısa bir süre içerisinde isale hattı için kaynağı hazır ve projelendirilmiş bu alanda hemen ihaleye çıkabiliriz."

Baraj sayesinde bölgede yılda iki defa ürün alınabileceğini ve sera yetiştiriciliğinde de önemli katkı sağlayacağına değinen Nebati, çalışmayla tropikal meyvelerde ciddi artış yaşanacağını vurguladı. Nebati, hizmetleri masa başında değil yerinde incelediklerine belirterek, ihtiyaç olan alanlarda hızlı bir şekilde çalışmaya başladıklarını sözlerine ekledi. Bakan Nebati, daha sonra fotoğraf makinesiyle baraj manzarasının çekimini yaptı.