Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmaya başlamasıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nin de söz sahibi olduğu Montrö Boğazlar Sözleşmesi tekrar gündem oldu. Türkiye'deki vatandaşların birçoğu, Ukrayna için, boğazların Rus savaş gemilerine kapatılması taraftarı oldu.  Tarihçi İlber Ortaylı ise bu bildiriyi şu şekilde değerlendirdi:

''Bir müddet evvel emekli amirallerimiz Montrö Antlaşması üzerine bir bildiri yayımladılar ve kendilerine adli takip yapılıyor. Adalete güvenimiz vardır. Fakat bu bildiride ileri sürülenler gayet gerekli, bilinmesi gereken ve işe yarayan hükümlerdir.''

''Anlaşmanın ihlalidir, iyi sonuçlar doğurmaz''

Ortaylı, "Şimdi mücadele gününde Ukrayna, Ankara’daki seferi aracılığıyla Türkiye’nin Boğazlar’ı Rus bahri güçlerine kapatmasını öneriyor. Bu mümkün değil. Anlaşmanın ihlalidir, iyi sonuçlar doğurmaz. Hiç şüphesiz Ukrayna’nın durumu itibarıyla bize yakınlığı malumdur. Ama bu yakınlık Rusya Federasyonu için de geçerlidir. Arada hassas bir politika yürütmeliyiz. Sadece Dışişleri Bakanlığı’nın değil, bütün devlet teşkilatımızın, sivil kuruluşların, Ukrayna ve Türkiye’deki ticari grupların da bu zorunluluğa dahil olduğunu belirtmek gerekir" dedi. 

Ukrayna Devlet Başkanı'ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, vatanının Rusya savaş gemilerinden korunması hakkında Twitter'dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitap ederek şu paylaşımda bulunmuştu: 

 Yaptığı paylaşımda, ''Dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türkiye halkına güçlü desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Rus savaş gemilerinin Karadeniz’e geçişlerinin yasaklanması ve Ukrayna’ya verilen güçlü askeri ve insani yardım bugün çok önemli. Ukrayna halkı bunu hiç bir zaman unutmayacak'' diyen Zelenski, sosyal medyada tartışma yaşanmasına neden olmuştu. Yapılan bu paylaşımın ardından, Türkiye'nin, Rusya savaş gemilerine boğazları kapattığı düşünüldü. Resmi kaynaklardan ise bir yanıt gelmedi. 

Reuters Haber Ajansı ise Türk yetkililere dayandırdığı haberinde "Türkiye boğazları Rus gemilerine kapatma kararını henüz almadı"dedi. 

İlginizi çekebilir