7.Yargı paketinde ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlik müdürlüğü personeline yapılacağı belirtilen ek ödemenin kanun teklifinde yer almaması infaz koruma memurlarının tepkisine yol açtı. Maaşlarının yetersiz olduğunu, özlük haklarında düzenleme yapılması gerektiğini belirten infaz koruma memurları can güvenlikleri olmadan çalıştıklarını belirtiyor. Birçok alanda geri plana atılan infaz koruma memurları en temel hakları olan can güvenliğinin olmamasına da tepki gösteriyor. 

Görev yaptıkları esnada zaman zaman mahkumlarla fazla yakın olan infaz korkma memurları, hükümlü ve tutuklular tarafından tehdit, şantaj ve iftiralara maruz kaldıklarını belirterek iş ortamlarında can güvenliklerinin olmadığını belirtiyor. 

Kimi zaman mahkumlar tarafından saldırıya uğrayan infaz koruma memurları mevcut çalışma şartlarında can güvenlikleri de olmadığını belirtiyor. En temel hak olan yaşama hakları sürekli risk altında olan infaz koruma memurlar can güvenliklerinin sağlanmasını ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için düzenleme yapılmasını bekliyor.

Yaşadıkları mağduriyetleri, zor anları ve psikolojik baskıları sosyal medya başta olmak üzere birçok mecrada dile getiren infaz koruma memurları çalışma şartlarında onları maddi manevi olumsuz etkileyen etmenlerin ortadan kaldırılmasını talep ediyor. 

MHP'li Akgül, Ceza İnfaz Kurumu personellerinin taleplerini Meclis'e taşıdı! MHP'li Akgül, Ceza İnfaz Kurumu personellerinin taleplerini Meclis'e taşıdı!

İnfaz koruma memurları emniyet hizmetleri sınıfına dahil edilecek mi?

İnfaz koruma memurlarının “genel idari hizmetler sınıfı” adı altında görev yaptığını ve emniyet hizmetleri sınıfına dahil edilmeleri gerektiğini dile getiren Mustafa Sarıgül, geçtiğimiz günlerde Meclis'e kanun teklifi sundu.

Kanun teklifinin gerekçesi olarak şu ifadelere yer verildi:

Ülkemizde 296 bin kapasiteli 407 ceza infaz kurumunda hükümlü ve tutuklu sayısı yaklaşık 360 bin iken ceza ve tutukevlerinde asayişi sağlayan yaklaşık 60 bin Ceza infaz koruma memuru bulunmaktadır.

İnfaz ve koruma memurları, cezaevi ve ıslahevlerinde bulunan kişilerin düzen ve disiplininden sorumludur. Tutuklu ve hükümlülerin denetimi ve cezaevinin düzenini infaz ve koruma memuru sağlar. İnfaz ve koruma memurları güvenlik hizmetlerinin yanı sıra tutuklu ve hükümlülerin rehabilitasyonları süreçlerinde sistemin temel unsurlarından biri olarak görev yapmaktadırlar. Aynı zamanda, tutuklu ve hükümlülerle ceza infaz kurumu yönetimi ve diğer birimlerle olan iletişimi sağlayan önemli bir işlev yürütmektedirler.

İnfaz ve koruma memurları, ceza infaz kurumu üst yöneticileriyle, meslektaşlarıyla, tutuklu ve hükümlülerle, halktan kişilerle, hâkimlerle, savcılarla, avukatlarla, askerlerle, iletişim içinde çalışan bir meslek grubu olarak önem teşkil etmektedir.

Yukarıda özetle belirtmiş olduğum cezaevlerinde iç güvenliği sağlamakla görevli olan infaz koruma memurları, ana odağı güvenlik olan bir işi icra etmelerine rağmen güvenlik hizmetleri sınıfında yer alamamakta, kadroları genel idari hizmetler sınıfı içinde bulunmaktadır. Teklif ile yaşanan bu adaletsiz durumun ortadan kaldırılması ve infaz koruma memur kadrolarının Emniyet hizmetleri sınıfına dâhil edilmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu madde ile Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak hizmet veren ceza infaz ve koruma memurlannm emniyet hizmetleri sınıfına alınması, diğer emniyet görevlileri gibi risk taşıyan infaz ve koruma memurlarının bu sımftan sayılmaması nedeniyle eşitler arasında oluşan ayrımcılığın giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

CHP'ye geçen Bayrampaşa Belediyesi'nde işçi kıyımı: 33 işçi SMS ile işten çıkarıldı CHP'ye geçen Bayrampaşa Belediyesi'nde işçi kıyımı: 33 işçi SMS ile işten çıkarıldı

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

Kanun teklifinde ise şu ifadelere yer verildi:

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. Maddesinin birinci fıkrası "VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı" başlıklı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"VII - EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI;

Bu sınıf, özel kanunlarına göre infaz koruma memuru ve baş memuru ile çarşı ve mahalle bekçisi, polis, komiser muavini, komiser, başkomiser emniyet müfettişi, polis müfettişi, emniyet amiri ve emniyet müdürü ve emniyet müdürü sıfatım kazanmış emniyet mensubu memurları kapsar.''

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür

Şu anda komisyon incelemesinde görülen kanun teklifine ne cevap verileceği merakla beklenirken binlerce infaz koruma memuru gözünü yetkililere çevirdi.