Uzun süreçler, mücadeleler ve çalışmalar sonucunda çıkan EYT yasasının ardından milyonlarca vatandaş gözünü yasanın tamamlayıcısı olan İntibak Yasası'na çevirdi. 2000 yılı öncesinde ve sonrasında emekli olanlar arasında maaş farkı olması vatandaşların birçoğunu mağdur ederken EYT'den yararlanma sevinçlerine de gölge düşürüyor. 

Günümüzde döviz kurundaki değişiklikler ve enflasyon ile intibak düzenlemesinin olmaması vatandaşların gelir-gider dengesizliği yaşamasına neden oluyor. Geçim şartları neredeyse her sene değişirken emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar arasında belirli bir maaş farkı olması da tepki çekiyor. 

Paranın Tanımı ve Para Nedir | Sigma

Fed, faiz kararını açıkladı: Beklentiler dahilindeydi Fed, faiz kararını açıkladı: Beklentiler dahilindeydi

EYT FEDERASYONU MÜCADELE EDİYOR!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi de EYT'nin geride mağdur bırakmadan tam olarak düzenlenmesi için mücadele ediyor. 2000 yılı öncesi emekli olanlar için uygulanan İntibak Yasası'nın 2000 yılı sonrası emekli olanlar için de çıkarılması gerektiğini belirten Lastikçi,  "En düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmamasını ancak asgari ücretin de gelinen süreçte en düşük memur maaşından az olmamasını, özellikle mutfak ve gıda enflasyonunda rakamların kontrol altına alınmasını talep ediyoruz" dedi. 

TÜED, 2000'den sonra emekli olanlar için intibak istedi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek intibak düzenlemesinin yapılmasını isteyerek yasanın çıkması için çalışmalarına devam ediyor. 

Rüyada Rüyada Kağıt Para Almak Ne Anlama Gelir? Rüyada Görülen Para Miktarı  Nasıl Yorumlanır? Ne Demek, Neye Yorumlanır?

İntibak Yasası 2. Torba Yasa'da olacak mı?

Torba Yasa ile kendi mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen intibak yasası bekleyenler gözünü hükümete çevirdi. İntibak yasası mağdurları 2023 yılı bitmeden yeni bir torba yasayla emeklilik haklarına kavuşmak istiyor.

Yeni Torba Yasa ile memur zammı, ÖTV, ek MTV, Kurumlar Vergisi Kanunu başta olmak üzere birçok alanda düzenleme yapıldı. Ancak intibak yasası bekleyenler için bir düzenleme gündeme gelmedi. 

Uzun zamandır verilen emeklilik mücadelesinin EYT'liler için çözüme ulaşmasının ardından intibak yasası bekleyenler çözüm sırasının kendilerine gelmesini bekliyor. EYT mağduriyetinin kesin olarak çözüme kavuşmadığını, bunun aksine emeklilikte mağduriyet yaşayan çoğunluk kesimin görmezden gelindiğini belirtiyor. 

Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da intibak yasası bekleyenlerin mağduriyeti de bulunacak. Emeklilik sistemindeki sorunların tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken yüz binlerce vatandaş adil ve eşit bir emeklilik sistemi talep ediyor. 

Meclis açılır açılmaz önceliğin seçim öncesi vaatlere verileceğini, EYT'de ikinci perde olarak tanımlanan düzenlemenin de AK Parti'nin Meclis'e sunacağı ilk torba kanun teklifi içerisinde yer alması bekleniyor.

Yaklaşık 4,5 milyon EYT’linin sadece 1 milyon 800 bini emeklilik hakkında kavuşmuşken intibak yasası olmaması nedeniyle zor durumda kalan vatandaşların mağdur edilmeyeceği ve yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan'ın çalışmaları neticesinde Torba Yasa'yla çözüme kavuşturulması bekleniyor.

İLK İNTİBAK 2012'DE GELDİ

Emeklilere intibak konusu uzun zamandır Türkiye gündeminde. 2000 yılı öncesinde emekli olanlar arasındaki maaş farklılıklarını gidermek için 2012 yılında intibak yasası çıkarıldı. Bu yasa ile tüm maaşlar yeniden hesaplanmış, yaklaşık 2 milyon SSK'lının gelirinde artış olmuştu. Yasanın ardından gelen bu artışlar 2013 yılının Ocak ayından itibaren maaşları yansıtılmıştı.

Bu düzenlemenin ardından 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar  vatandaşlar da intibak talepleriyle gündeme geldi. Bu taleplerin altında yatan neden ise emekli maaşlarının 3 ayrı dönem baz alınarak hesaplama yapılması…

Emekli maaşları hesaplanırken 1999 öncesi, 1999-Ekim 2008 arası, Ekim 2008 sonrası çalışmalar için farklı hesaplama yapılıyor. Her üç dönemde de farklı aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları kullanılıyor.

Zorunlu karşılık oranı nedir, nasıl uygulanır? - Son Dakika Ekonomi  Haberleri | NTV Haber

3 AYRI HESAPLAMA VAR

İlk dönem olarak 1999'a kadar olan süreye bakılıyor. Burada aylık bağlama oranları yüksekten uygulanıyor ancak güncelleme katsayısı dışında başka bir katkı olmuyor.

1999 ile 2008 arasında yapılan ikinci dönemde ise aylık bağlama oranları düşse de büyüme oranı güncellemede kullanılıyor. 2008 sonrası dönem ise ayrı olarak hesaplanıyor. Burada da büyüme hızının yüzde 30'u alınırken, bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncellemede kullanılıyor.