Analistler, İran nükleer müzakerelerinin sonuçlanmasındaki gecikmeler ve İran ham petrolünün halihazırda Rusya'da arz kesintilerinden muzdarip olan küresel piyasalara olası dönüşü nedeniyle petrol fiyatlarının bu hafta daha da artmaya hazır olduğunu söyledi.

Rusya, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Moskova'ya uygulanan yaptırımların Rusya'nın İran'la işbirliğine zarar vermeyeceğine dair ABD'den yazılı garanti talebinde bulundu. Kaynaklara göre Çin de yeni taleplerde bulundu.

Geçen hafta, Brent endeksi %21 artarak varil başına 118.11$'dan kapandı ve ABD ham petrolü, Rusya'nın yeni yaptırımlar arasında petrol satmakta zorlanmasıyla sırasıyla 2013 ve 2008'de görülmeyen seviyeler olan %26 artışla 115.68$'da kapandı.

Kurucularından Amrita Sen, "İran, piyasada asılı duran tek gerçek düşüş faktörüydü, ancak şimdi İran anlaşması ertelenirse, özellikle Rus varilleri piyasadan uzun süre uzak kalırsa, tank diplerine çok daha hızlı ulaşabiliriz" dedi. Energy Unsurları düşünce kuruluşu.

Sen, Brent'in pazartesi günü 125 dolara yükselebileceğini ve en son 2008'de görülen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 147 dolara hızla yaklaşabileceğini söyledi.

Bakan Şimşek: Türk Yatırım Fonu ekonomiyi ivmelendirecek Bakan Şimşek: Türk Yatırım Fonu ekonomiyi ivmelendirecek

JP Morgan'dan analistler, bu hafta petrolün bu yıl varil başına 185 dolara yükselebileceğini söyledi.

''Petrol akışının düzelmesi birkaç ay alacak''

Rusya, günde yaklaşık 7 milyon varil petrol ve rafine ürün veya küresel arzın %7'sini ihraç ediyor. Kazakistan'ın Rus limanlarından yaptığı petrol ihracatının bazı hacimleri de komplikasyonlarla karşı karşıya kaldı.

Analistler, İran'ın nükleer bir anlaşmaya varsa bile petrol akışını düzeltmesinin birkaç ay alacağını söyledi.

Eurasia Group, Rusya'nın yeni taleplerinin anlaşma olasılığını %70'te tutmasına rağmen nükleer müzakereleri bozabileceğini söyledi.

Avrasya'dan Henry, "Rusya, İran'ı Batı yaptırımlarını atlatmak için bir yol olarak kullanmayı düşünebilir. Rusya'nın bunu yapmasına izin veren yazılı bir garanti, muhtemelen Washington'un Ukrayna'da tam ölçekli bir savaşın ortasında sunabileceğinin çok ötesindedir" dedi.

Bu haber Reuters'den alınmıştır. Haberin orijinalini okumak için tıklayınız.