Mohammad Mehdi Karami ve Seyed Mohammad Hosseini, bir paramiliter subayın ölümüne karıştıkları iddiasıyla "yeryüzünde yolsuzluktan" suçlu bulundu. Savcılar, polis memuru Ruhollah Ajamian'ın yakın zamanda öldürülen bir protestocuya saygılarını sunan bir grup yaslı tarafından çırılçıplak soyularak öldürüldüğünü iddia etti.

"Uygunsuz" başörtüsü taktığı iddiasıyla gözaltına alınan bir kadın öldürüldü!

Eylül ayında, ahlak polisi tarafından "uygunsuz" başörtüsü taktığı iddiasıyla gözaltına alınan bir kadının gözaltındayken öldürülmesinin ardından İran'ın din kurumuna karşı protestolar patlak verdi. Yabancı merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na (HRANA) göre şimdiye kadar 70'i çocuk olmak üzere en az 516 protestocu öldürüldü ve 19.262 kişi tutuklandı. Ayrıca 68 güvenlik personelinin öldüğünü bildirdi.

İsrail Savaş Kabinesi toplandı: Masada Netanyahu'nun kirli planı var... Refah'a mı saldıracaklar? İsrail Savaş Kabinesi toplandı: Masada Netanyahu'nun kirli planı var... Refah'a mı saldıracaklar?

Protestoların ardından gözaltına alınanların birçoğunun zorla kaybetme, kimseyle görüştürülmeden gözaltı, işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldığı bildiriliyor. Adamlar ilk olarak Aralık 2022'de ölüm cezasına çarptırıldı, ancak yanlış itiraflarda bulunmaları için işkence gördüklerini iddia ettikten sonra cezalarına itiraz ettiler. Hosseini'yi temsil eden avukatlar, hapishanedeyken dövüldüğünü ve gözlerinin bağlandığını söyledi .

Ali Sharifzadeh Ardakani, "Tazerine şok verildi ve ayak tabanlarına metal bir çubukla dövüldü." dedi. İran Yüksek Mahkemesi cezayı 3 Ocak'ta onadı. Karami'nin avukatı , ölümünden önce , yasal işlemler için kendi avukatını seçme hakkı reddedildiği için açlık grevinde olduğunu söyledi. Bunun yerine devlet tarafından atanan avukatlara güvendi.

Uluslararası Af Örgütü, davayı "hızlı takip edilen haksız bir grup davası" olarak nitelendirdi ve İranlı yetkililerin en az 26 kişi için ölüm cezası istediğini söyledi.Aynı davada üç kişi daha idam cezasına çarptırıldı ve 11 kişi daha hapis cezasına çarptırıldı.

Son idamlar, İran'da Aralık ayından bu yana idam edilenlerin sayısını dörde çıkardı. Aralık ayında, 23 yaşındaki Majidreza Rahnavard, güvenlik güçlerinin iki üyesini bıçakla öldürdüğü ve dördünü yaraladığı iddiasıyla bir vinçte alenen asıldı ve 23 yaşındaki Mohsen Shekari, bir sokağı kapattığı iddiasıyla öldürüldü. ve İran'ın Basij kuvvetinin bir üyesini bıçakla yaraladı.