İrlanda'nın veri gözlemcisi, Facebook'un veri aktarımlarıyla ilgili soruşturmasıyla ilgili olarak Nisan ayında AB düzenleyicilerine danışmayı umuyor ve AB'den ABD'ye veri akışını yasaklarsa transatlantik ticaretini olumsuz etkileyebilecek bir karara yaklaşıyor.

Avrupa'nın en yüksek mahkemesi 2020'de gözetim endişelerini öne sürerek AB-ABD veri aktarım anlaşmasının geçersiz olduğuna karar verdi.

Bu, İrlanda'nın Veri Koruma Komisyonu'nu (DPC), Facebook'un Avrupa Birliği kullanıcılarından Amerika Birleşik Devletleri'ne veri aktarmak için kullandığı mekanizmanın "pratikte kullanılamayacağı" geçici bir emir yayınlamaya teşvik etti.

Sipariş, Facebook'un İrlanda Yüksek Mahkemesi'ndeki bir itirazının ardından donduruldu, ancak mahkemenin Facebook'un iddialarını reddetmesi üzerine geçen Mayıs ayında yeniden başladı.

BİK Analitik yazılımı TSE'den onay aldı BİK Analitik yazılımı TSE'den onay aldı

Facebook, bir durmanın, hedefli çevrimiçi reklamlar sunmak için kullanıcı verilerini işlemeye dayanan işletmesi için "yıkıcı" ve "geri döndürülemez" sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı. DPC, diğer şirketlerin büyük kesintilerle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

AB'nin İrlanda'daki merkezinin konumu nedeniyle Facebook'un AB'nin önde gelen düzenleyicisi ve dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin birçoğu olan DPC, Facebook'un sahibi Meta Platforms'un yaptığı gözden geçirilmiş ön kararını pazartesi günü yayınladı.

DPC, bulguların ayrıntılarını vermeyi reddetti

AB veri koruma kuralları uyarınca, DPC daha sonra kararı ilgili tüm AB denetim makamlarıyla paylaşmalı ve nihai bir karar vermeden önce onların görüşlerini dikkate almalıdır.

Bir DPC sözcüsü, gözden geçirilmiş bulguların Nisan ayında diğer AB düzenleyicileriyle paylaşılacağını tahmin etti. Meta'nın bir sözcüsü, gözden geçirilmiş versiyonu aldığını doğruladı.

"Veri aktarımlarını askıya almak yalnızca AB'de hizmetlerimizi kullanan milyonlarca kişiye, hayır kurumuna ve işletmeye değil, aynı zamanda küresel bir hizmet sağlamak için AB-ABD veri aktarımlarına güvenen binlerce başka şirkete de zarar verir." diye ifade etti.

"İnsanları, işletmeleri ve ekonomileri birbirine bağlı tutmak için AB-ABD veri aktarımlarında uzun vadeli bir çözüme ihtiyaç var." diye sözlerine ekledi.

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.