"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber İşçi Haberleri 91, 92, 93, 94 ve 99 sigortalılar EYT dosyasında VIP sayılacak

91, 92, 93, 94 ve 99 sigortalılar EYT dosyasında VIP sayılacak

8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan kişiler prim günlerini tamamlamak şartıyla gerekli adımları uygulamaya soktu. Herhangi bir eksiği olmayan kişiler koşulları sağladığı için uygulama başlar başlamaz emekli olabilecek.

Okunma Süresi: 3 dk

EYT'liler yeni yılda emeklilik müjdesi bekliyor. Bakan Bilgin'in aralık ayını işaret etmesiyle beraber EYT yasasının kapsamı detaylı bir şekilde araştırılıyor.

8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar prim günlerini tamamlama yarışına girdi. EYT düzenlemesinden faydalanmak isteyenler borçlanma ve hizmet tespiti gibi işlemler için soluğu SGK'da aldı. Peki, primler nasıl tamamlanacak? İşte EYT'de son durum ve borçlanma yolları!

Gerekli şartları sağlayanlar uygulama başlar başlamaz, primi ve yılı eksik olanlar ise tamamladıklarında emekli olabilecek. Beklemeden, hızla emekli olmak isteyenler için başta borçlanma olmak üzere çeşitli yollar var. İşte borçlanma rehberi...

 Askerlik borçlanmasını kimler, niçin yapmalı?

Erkekler askerlik borçlanmasıyla eksik primlerini tamamlayabiliyor. Eğer askerlik sigortalı olmadan önce yapılmışsa, borçlanma ile prim gün
kazanıldığı gibi, sigorta giriş tarihi de borçlanılan gün kadar geriye çekiliyor.

8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı olan ancak askerlik borçlanmasıyla başlangıcı bu tarihten önceye çekilenlerin de EYT kapsamında sayılması bekleniyor. Düzenleme Meclis'e geldiğinde bu durum da netleşecek.

SSK'lılar 5 bin prim gününü, Bağ-Kur'lular ve memurlar ise 9000 günü eğer sağlayamıyorsa askerlik borçlanması ile tamamlayabilir.

 Doğum borçlanması yapmak kadınlara ne kazandırıyor?

Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve memur kadınların en çok 3 defaya mahsus olmak üzere doğumdan sonra prim ödemeden (en çok 2 yıl) geçirdikleri süreler borçlanılabiliyor. Kadınlara sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için bu imkan sunuluyor.

Çocuk başına 720 gün, en çok 2160 gün prim kazanılıyor. Doğum borçlanması sigortalı başlangıcını geriye çekmiyor. Ancak staj sonrası doğum yapanlar varsa, bu doğumlar için borçlanma yapılarak sigorta başlangıcı geriye çekilebilir.

 Hangi süreler borçlanma kapsamında?

- 4/c statüsündeki kamu çalışanlarının personel mevzuatına göre aylıksız izin
süreleri,

- Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için geçirilen
normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreler

- Grev ve lokavtta geçen süreler,

- Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri,

- Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih

- Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri (25/2/2011'den sonraki),

- 1416 sayılı Kanun uyarında yurt dışında geçen öğrenim süreleri (18 yaşının
tamamlanmasından sonraki dönem),

- Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların, 25/02/2011 tarihinden önceki bu çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri,

Borçlanmaya ne ödeniyor?

5510 sayılı Kanun'a göre borçlanmalarda brüt asgari ücretin yüzde 32'si ödeniyor. 4857 sayılı Kanun'a göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, 25/2/2011 tarihinden sonraki kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik sürelerine ilişkin genel sağlık sigortası primleri ödenmiş ise bu sürelere ait borçlanma tutarı yüzde 20 oranı üzerinden hesaplanıyor. (TAKVİM)