"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,8665 %0.14
47,1393 %0.36
4.292,05 % 1,51
4.248.133 %-0.763
İşçi Haber İşçi Haberleri AYM’den emsal karar: Arabulucu hatası nedeniyle işe dönemeyen işçiye tazminat

AYM’den emsal karar: Arabulucu hatası nedeniyle işe dönemeyen işçiye tazminat

Anayasa Mahkemesi, arabuluculuk sürecindeki hata nedeniyle işe iade davası reddedilen işçinin mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Hatalı tebligat yüzünden mağdur olan işçiye 10 bin TL manevi tazminat ödenecek.

Okunma Süresi: 2 dk

Çalıştığı iş yerinden çıkarılan Gönül A., işe iade talebiyle Ankara 2. İş Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, işverenin geçerli fesih gerekçesi sunamadığına karar vererek davayı kabul etti. Ancak davalı işveren karara itiraz edince dosya Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşındı.

Burada yapılan incelemede, arabuluculuk davetinde yer alan toplantı tarihinin hatalı yazıldığı ve tebligatın da bu hatalı tarihten sonra yapıldığı gerekçesiyle, arabuluculuk şartının usulüne uygun gerçekleşmediği belirtildi. Mahkeme, bu gerekçeyle işe iade davasını kesin olarak reddetti.

AYM'den arabulucu hatası nedeniyle mağdur olan işçiye tazminat kararı

İlk davası arabulucunun hatası yüzünden reddedilen Gönül A., süreci yeniden başlatmak zorunda kaldı ve ikinci kez açtığı dava sonucunda haklı bulundu. Ardından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapan Gönül A., adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtti.

AYM, başvurucunun aynı olay nedeniyle tekrar dava açmak zorunda bırakıldığını ve bu durumun ölçüsüz bir külfet oluşturduğunu belirterek şu ifadeye yer verdi: Arabulucunun hatası sonucu başvurucunun tekrar arabuluculuk sürecini başlatması ve işe iade davası açmak zorunda kalması, başvurucuya ağır bir yük yüklemiş ve mahkemeye erişim hakkını ihlal etmiştir.

Yüksek Mahkeme, işçinin yaşadığı hak kaybının tespiti sonrası, Gönül A.’ya 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Kararda ayrıca, arabulucuya karşı açılan tazminat davasının da işçinin lehine sonuçlandığına dikkat çekildi.

AYM’nin bu kararı, arabuluculuk sürecindeki usul hatalarının işçiler üzerindeki etkisini gözler önüne sererken, gelecekte benzer mağduriyetlerin önüne geçilmesi açısından emsal teşkil edecek nitelikte.

 

 

Kaynak: AA