4-D statüsünde çalışan kamu işçileri için 2025 yılına ilişkin zam oranının belirlenmesi süreci devam ediyor. Yaklaşık 600 bin kamu çalışanını ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde gözler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına çevrildi. Bakan Işıkhan, CNN Türk canlı yayınında Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Öte yandan, 24 Nisan’da yapılan görüşmelere ilişkin HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert, “Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeden, mağduriyetlerini ortadan kaldırarak, hak ve menfaatlerini koruyacak şekilde bir planlama yapacağız” açıklamasını yaptı. Peki, 4-D kamu işçileri için toplu sözleşme zammı ne kadar olacak? Zam oranı belli oldu mu, ne zaman açıklanacak? İşte sürece dair merak edilen detaylar...
BAKAN IŞIKHAN'DAN TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI AÇIKLAMASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Işıkhan kamu çalışanlarına toplu sözleşme zammı ile ilgili şunları söyledi:
“Özellikle 600 bin işçinin ücretinin belirleneceği kamu işçilerinin sosyal ekonomik haklarını belirleyici önemli bir süreç. Bu süreci çok taraflı çok kapsamlı ve dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Özellikle enflasyon verileri bunun yanında kamu mali dengeleri ve işverenin sürdürülebilirliği gibi konulara da biz dikkat ediyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın her zaman vurguladığı gibi emeği koruyan aynı zamanda reel ekonomiyi de gözetecek bir dengeyi sağlamaya gayret ediyoruz. Türk-iş ve hak iş tekliflerini ilettiler ve toplantılar gerçekleşiyor. İnşallah masadan ayrılan ayrılırken de tokalaşarak bu uzlaşmayla bu toplu bir sözleşme sürecini tamamlamayı arzu ediyoruz.”
TOPLU İŞ SÖZLEŞME ZAMMI GÖRÜŞMELERİ SON DURUM NEDİR?
Kamuda yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde kamu işverenini temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri bir araya geldi.
TÜHİS Genel Merkezi'ndeki toplantıya TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Ramazan Ağar, Eyüp Alemdar ve İrfan Kabaloğlu, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert ve Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Abdullah Koçoğlu ile ilgililer katıldı. Basına kapalı yaklaşık iki saat süren toplantının ardından TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri, birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ağar, sürecin devam ettiğini belirterek, bu toplantılarda ücret artışlarının yanı sıra çalışma koşulları ve sosyal haklar gibi diğer konuların da müzakere edildiğini söyledi. TÜHİS'in ve kendilerinin bir çalışma daha yapacaklarını dile getiren Ağar, üçüncü toplantının 1 Mayıs'tan sonra olacağını ancak tarihin netleşmediğini bildirdi.
Ağar, görüşmelerin tamamlanmasının epey zaman alacağını ifade ederek, "600 bin kamu çalışanının çalışma şartlarını, geçim şartlarını, çalışma düzenini, sosyal haklarını ve geçinebileceği ücret konusunu görüşüyoruz ve biraz zaman alacak gibi gözüküyor çünkü teklifimize karşı bir teklif daha sunulmadı." diye konuştu.
İşçi lehine en iyi sonuçla tamamlanan kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin, masada biten görüşmeler olduğunu söyleyen Ağar, gerektiğinde üretimden gelen güçlerini de kullanabileceklerini vurguladı.
Ağar, "Temennimiz, kamu toplu iş sözleşmelerinin müzakere yapılarak masa başında sonuçlanması. Çalışanların çalışma koşullarını, çektiği zorlukları dikkate alarak bu işin masa başında bir an önce sonuçlanmasını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"TÜHİS'in üçüncü toplantıda masaya teklif getirmesini bekliyor musunuz?" sorusu üzerine Ağar, "Çalışacağız.' dediler. O çalışmayı bize getireceklerini söylediler. Mutlaka bir ücret bize gelecektir. O ücretin üzerinde elbette tekrar müzakere yapacağız." yanıtını verdi.
"Ücret ve sosyal haklar konusunda çerçeve oluşturmaya çalışıyoruz" HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert de çalışanların alım gücünün düşük olduğunu belirterek, kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde amaçlarının, işçilerin ekonomik açıdan daha iyi konuma gelmelerini sağlamak olduğunu vurguladı.
TÜHİS'in bugün herhangi bir teklif sunmadığını dile getiren Sert, "Bir araya tekrar gelinecek, teklifler değerlendirilecek, farklı alternatifler sunarak çalışanları enflasyona yendirmeden, onların mağduriyetini gidererek, hak ve menfaatlerini koruyacak şekilde planlamayı yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Kamuda 600 Bin İşçiyi İlgilendiren Toplu Sözleşme Görüşmeleri
Öte yandan konuyla ilgili daha önce açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamudaki 600 bine yakın işçiyi ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerine ilişkin, "24 Nisan'da yeni bir toplantı yapılacak. Bu çerçeve içerisinde hassasiyetle süreci yürütüyoruz. Şu an bir şey söylemek için çok erken. Biz Bakanlık olarak da koordinasyon sorumluluğuna sahibiz." demişti.
Ekonomi yönetimi, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare toplantısı ile bu yılın ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından gazetecilerle bir araya geldi.
Toplantıda, kamudaki 600 bine yakın işçiyi ilgilendiren sözleşme görüşmeleriyle ilgili bir soru üzerine Bakan Işıkhan, kamu toplu sözleşme süreçleri ve bu kapsamda çerçeve protokol hazırlanmasının çok taraflı ve çok hassas bir şekilde yürütülmesi gereken bir süreç olduğunu söyledi.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in zam taleplerini sunduğunu anımsatan Işıkhan, 16 Nisan'da Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasının (TÜHİS) ev sahipliğinde tarafların ilk toplantısını gerçekleştirildiğini belirtti.
4D KAMU ÇALIŞANLARI TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI 2025 NE KADAR, YÜZDE KAÇ OLACAK?
İşçi kesiminin, günlük en düşük ücretin 1800 liraya yükseltilmesi, bu artışın ardından ücretlere 2025'in ilk altı ayı için yüzde 50, diğer altı aylık dönemleri için ise yüzde 25 zam yapılması ve üzerine yüzde 10 refah payını içeren talebini masaya yatıran Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası TÜHİS, talebe yönelik maliyet analizini sürdürüyor.
Maliyet analizinin tamamlanmasının ardından TÜHİS'in ilerleyen günlerde ilk teklifini işçi kesimine sunması bekleniyor. İlk teklifin ardından da taraflar arasında müzakere süreci hızlanacak.
Öte yandan, yaklaşık 4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.
Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi gibi Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri açısından da önem taşıyor.
Kaynak: Hürriyet