Kamuda çalışan yüz binlerce işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde hükümet ile işçi sendikaları arasında anlaşma sağlanamaması üzerine Türk-İş, grev kararı aldı. İlk grev kararı, Ankara’da Karayolları Genel Müdürlüğü önüne asıldı.
Yüz Binlerce İşçiyi İlgilendiren Süreçte Hükümet Teklifini Geri Çekti
Yaklaşık 600 bin kamu işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 7 aydır devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kamu işçilerine sunulan yüzde 24’lük zam teklifi, bu hafta itibarıyla geri çekildi.
Kulislerde yeni teklifin "yüzde 11 zam + enflasyon farkı" şeklinde revize edildiği iddia edilirken, bu konuda hükümetten henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Grev Kararı Karayolları Genel Müdürlüğü’ne Asıldı
Türk-İş'e bağlı Yol-İş Sendikası, sürecin tıkanmasının ardından Ankara’da Karayolları Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelerek ilk grev kararını astı. Burada konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar, Türkiye genelinde yaklaşık 500 kuruma grev kararı asılacağını açıkladı.
Ağar, “Ocak ayından bu yana süren sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle bu noktaya gelindi. Yasadan doğan grev hakkımızı kullanacağız. Çalışma Bakanlığı’na çağrıda bulunuyorum: Çağrımıza kulak versinler. Devlet, milletini yok sayamaz” dedi.
Fiili Grevler 1 Ağustos’ta Başlayacak
Grev kararının asılmasının ardından gözler fiili grev tarihine çevrildi. Türk-İş’in aldığı karar doğrultusunda Karayolları, Devlet Su İşleri ve çeşitli enerji işletmelerinde 28-29 Temmuz tarihlerinde grev ilan edilecek. Yasal süreç gereği ilk fiili grev ise 1 Ağustos’ta başlayacak.
Eti Maden’e bağlı bor işletmelerinde çalışan Türkiye Maden-İş Sendikası üyesi bin 511 işçi, 1 Ağustos itibarıyla iş bırakacak. Süreç, kamuda büyük çaplı bir iş bırakma eyleminin habercisi olarak görülüyor.
Sendikalardan Ortak Mesaj: Emekçinin Hakkı Görmezden Gelinemez
Kamu işçileri ve sendikalar, hükümete çağrıda bulunarak “emekçinin alın terinin karşılığını alması” gerektiğini vurguluyor. Özellikle enflasyon karşısında maaşların eridiğini ifade eden sendikalar, daha adil ve gerçekçi bir zam teklifinin sunulması talebinde birleşiyor.