Memiş, TCMB'nin kararının döviz ve altın piyasasında nasıl karşılandığını yorumladı.

TCMB'nin bu kararıyla dünyadan ayrıştığını vurgulayan İslam Memiş, "Sürpriz bir karar olarak 100 baz puanlık bir indirim yaptı. Merkez Bankası'nın yılsonuna doğru tek haneli bir faiz isteği var. Beklentiler yüzde 9 civarında.  Dolar tarafında kısmı bir hareket var.  FED'in kararlarından sonra emtia fiyatlarında negatif bir görünüm görmedik. Ons altında tarafında bin 660 dolar seviyesi güçlü bir destek seviyesi. Buradan hızlı bir toparlanma olabilir ve bin 705 dolar seviyesine kadar çıkabilir.. Gram altın fiyatları Putin'in açıklamalarıyla toparlandı, emtia fiyatları açısından satın alınmaya başlanabilir..

Dolar karşısında hangi enstrümanlar ciddi anlamda değer kaybetmişse yılın son çeyreğinde hızlı bir yükseliş görebiliriz. Yani 2022 yılının ilk çeyreğinde emtia fiyatlarında yükseliş varsa yılın son çeyreğinde de emtia fiyatlarında aynı yükseliş görebiliriz.." ifadelerini kullandı.

İslam Memiş'in açıklamaları şu şekilde:

"FED beklenti dahilinde 75 baz puanlık bir faiz artırımı yaptı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasada net olarak fiyatlanmamıştı. Sürpriz bir karar olarak 100 baz puanlık bir indirim yaptı. Piyasalarda dünden bugüne bir etkileşim yok ancak dolar tarafında kısmı bir hareket var..

Genel itibariyle döviz kanadında bir miktar daha toparlanma isteği olabilir. Sanırım Merkez Bankası'nın yılsonuna doğru tek haneli bir faiz isteği var. Beklentiler yüzde 9 civarında. Birkaç sonra ne olur, jeopolitik riskler ne olabilir bunları bilemeyiz. Ancak şu anda beklentiler yüzde 9 civarında..

Biz dünyayla ayrıştık diğer merkez bankaları art arda artışlar yaparken biz faiz indirmeyi tercih ediyor. Dünkü FED'in kararlarından sonra emtia fiyatlarında negatif bir görünüm görmedik. Pozitif eğilimin devam ettiğini gözlemliyoruz. Ons altında tarafında bin 660 dolar seviyesi güçlü bir destek seviyesi. Buradan hızlı bir toparlanma olabilir ve bin 705 dolar seviyesine kadar çıkabilir..

Gram altın fiyatları ise şu anda bin 1 ila bin 4 lira civarında seyrediyor. Altın dolar kurunda destek görmeye devam ediyor. Yılın son çeyreği ile beklentimiz yine pozitif yönde Çünkü jeopolitik riskler artış gösteriyor. Putin önemli açıklamalar yaptı sanırım bu taraftaki fiyatlamalar emtia fiyatları açısında satın alınmaya başlanabilir..

Resesyon ve stagflasyon riski var. Küresel bir daralma var ve bunlar da emtialar tarafında daha fiyatlanmadı. Bundan sonraki süreçlerde durum netleşecektir. FED'in faiz kararı bir bundan sonraki süreçlerde güvercin olabilir. FED'den yılsonuna kadar 75 baz puan daha faiz artırımı bekliyorum. Biraz daha sakinleşen bir FED karşımızda olabilir..

Küresel bir belirsizlik var. Bizim hanehalkı olarak yapmamız gereken dolar karşısında hangi enstrümanlar ciddi anlamda değer kaybetmişse yılın son çeyreğinde hızlı bir yükseliş görebiliriz. Yani 2022 yılının ilk çeyreğinde emtia fiyatlarında yükseliş varsa yılın son çeyreğinde de emtia fiyatlarında aynı yükseliş görebiliriz..

Dolar endeksinde 20 yılın zirvesi var. 111 seviyesi hakim şu anda. Yılın son çeyreğin aşağı yönlü bir trend görebiliriz. 2023 yılında FED tarafında tam tersi bir rüzgar görebiliriz. Çünkü teknik olarak resesyona girdi ama kabul etmiyor. Faiz artırarak enflasyonun düşmeyeceğini onlarda anladı. 2023 yılında peş peşe faiz indirim yapma kararı alan bir FED karşımızda olabilir. Bu da kripto para piyasasını, emtia fiyatlarını ve diğer değerli metalleri pozitif yönde etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkabilir."

 GRAM ALTIN NE KADAR?

996,82

1.004,61

SPOT ALTIN NE KADAR?

984,06

984,25

ALTIN/ONS ($) FİYATI NE KADAR?

1.670,98

1.671,41

ÇEYREK ALTIN FİYATI NE KADAR?

1.574,50

1.609,24

CUMHURİYET ALTINI FİYATI NE KADAR?

6.297,96

6.417,24

YARIM ALTIN FİYATI NE KADAR?

3.139,14

3.218,46

ZİYNET ALTINI FİYATI NE KADAR?

6.297,96

6.417,24

TÜİK açıkladı: Konut piyasasında satışlar yine düştü! TÜİK açıkladı: Konut piyasasında satışlar yine düştü!

ATA ALTIN FİYATI NE KADAR?

6.604,79

6.769,24

22 AYAR BİLEZİK GRAMI FİYATI NE KADAR?

905,11

938,88