Geçtiğimiz haftalarda Kartal'da yaşanan bina çökmesi kentsel dönüşüm konusunu daima gündemde tutuyor. İstanbul'da kentsel dönüşüm yasasının 2012'de çıkarılmasının ardından 66 bin binanın risk tespiti yapılırken, 325 bin hane de evlerini kentsel dönüşüme dahil etti.

Üsküdar’da "Gazze'yi Unutma" yürüyüşü Üsküdar’da "Gazze'yi Unutma" yürüyüşü

EYÜP SULTAN KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İLK SIRADA

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, İstanbul'da 66 bin binanın risk tespitinin yapıldığını söyledi ve ekledi : "Bunun içinde 325 bine yakın bağımsız bölüm var. 2012'den bu yana 325 bin hane halkı kendi binasını dönüştürmek üzere lisanslı kuruluşlara müracaat edip tespitlerini yaptırdı ve bu binalar şu anda yıkım süreci içerisinde. 325 bin aslında normal ölçekte büyük bir rakam. Yaklaşık 1 milyon 250 bin nüfusa karşılık gelebilecek bir rakam. Anadolu kenti büyüklüğündeki bir yerin İstanbul'da bu kanun çerçevesinde kendi kendine dönüştüğünü görebiliyoruz. İstanbul'daki nüfusu, bina sayısı ve yapı stokunu düşündüğümüzde aslında daha katedecek çok yolumuz var.

Genel olarak baktığımızda İstanbul'un yüzde 10'a yakınının kentsel dönüşüme girdiğini görüyoruz. Sadece 2012'den bu yana dönüşüm projeleri yok. Belediye kanunları, imar planlarıyla da birçok dönüşüm projesi var. Hem belediyeler eliyle hem bakanlık marifetiyle hem de vatandaşın kendisinin teşviklerle dönüştürdüğü projelerle biz daha işin başındayız. Yüzde 20'lerdeyiz desek abartı olmaz. Daha da hızlandırmamız gerekiyor." dedi. 

"ŞÜPHELİ OLANLAR BİNA TESPİTİNİ YAPTIRMALILAR"

Gürgen, Eyüp Sultan'da kentsel dönüşümün ilk sırada olduğunu, Pendik ve Kartal'da yoğun şekilde ilerlediğini ve Büyükçekmece'de ise bireysel dönüşümün oldukça fazla olduğunu belirtti. 
Binalarının ne durumda olduğunu en iyi içinde oturanların bilebileceğini söyleyen Vedad Gürgen, "Evinin hangi koşullarda olduğunu, kullanımlardan zarar görüp görmediğini, binasının çürüyüp çürümediğini en iyi kendileri bilir. Şüpheli olanlar, ne olur kontrol ettirsin. Bir an önce risk yapı tespitini yapıp dönüşümü gerçekleştirsinler." diye konuştu.