Çalışanları iş arama sürecinde rahatlatan işsizlik maaşı ile ilgili yapılan son  düzenleme ile 120 gün prim ödeme zorunluluğu kaldırıldı. Buna göre, "hizmet akdine tabi" olarak çalışmak yeterli olacak. Böylece, 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına rağmen devamsızlık  kaynaklı maaş alamama  durumu ortadan kaldırılacak.

 

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR? KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR?

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan çalışanlara yeni iş bulana kadar işsizlik sigortası fonundan ödenen maaştır. Haklı fesih nedeniyle istifa edenler de işsizlik maaşına hak kazanabilir .Haklı feshe, işverenin ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışları sebep gösterilebilir. İşverenin işçinin hakkını ödememesi, maaşını eksik göstermesi gibi durumlarda da çalışan haklı fesih ile işten ayrılarak işsizlik maaşı alabilir.

 

İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli koşullar;

1) Hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak prim ödenmiş olması,

2) Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün  hizmet akdine tabi olarak sürekli çalışılmış olunması,

3) Hizmet akdinin, İşsizlik Sigortası Kanununun 51’inci maddesinde sayılan hallerden birisine dayalı olarak sona ermiş olması,

Kiracı hakları nelerdir? Anlaşmazlık durumunda nereye başvurulur? Kiracı hakları nelerdir? Anlaşmazlık durumunda nereye başvurulur?

4) Sigortalı işsizin işten ayrıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR’un ilgili birimine doğrudan veya elektronik ortamda başvurması (Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir),

 

İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ

İşsizlik maaşı almaya hak kazanan kişinin ne kadar süre ile işsizlik maaşı alacağını ödenmiş prim günleri belirler.

600 gün sigorta primi ödemiş olanlar180 gün

900 gün sigorta primi ödemiş olanlar 240 gün

1080 gün ve daha fazla sigorta primi ödemiş olanlar  ise 300 gün süre ile işsizlik maaşı alabilir.

 

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olarak ödenen en düşük  işsizlik maaşı 1015 lira, en yüksek  işsizlik maaşı ise 2030 lira oldu.

İşsizlik maaşı hesaplanırken son dört aylık brüt maaş baz alınır Maaş aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor. Son 4 ay asgari ücretle almış çalışan 1016 lira işsizlik maaşı alır. Brüt ücreti 6000 lira olan 2031 lira alır. Bu süre içerisinde işsiz kalan kişi, eşi ve çocukları Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

 

İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN KESİLİR?

İşsizlik maaşı bir işte sigortalı olarak çalışmaya başlayınca kesilir. Ya da  kişinin sigortasız olarak bir işte kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilirse de işsizlik maaşı kesilir. Ayrıca İşkur tarafından teklif edilen bir işi, haklı bir mazereti olmadan kabul etmeyenler ve işsizlik maaşı alırken emekli maaşı almaya başlayanların işsizlik maaşı kesilir .

Editör: TE Bilişim