İsveç'te işçi ölümlerinin artması sendikaları harekete geçirdi. Bazı sendikalar toplanıp  “Hiç kimse çalışırken ölmemeli” sloganıyla bir kampanya başlattı.
2011 yılından bu yana iş cinayetlerinde yaşamını kaybedenlerin sayısında bir yükseliş olduğu görülüyor. İş Çevresi Kurumu Genel Müdür Vekili Hokan Olsson, ülkedeki yüksek konjonktürün iş kazalarının artmasına yol açan nedenlerden biri olduğunu söyledi.

Çalışanların daha fazla üretime zorlamasından dolayı çevre güvenliğinde ihmallerin yaşandığını belirten Olsson, özellikle inşaat ve nakliyat sektörlerinde iş kazaları ve ölümlerin arttığına dikkat çekti.

İŞÇİ ÖLÜMLERİ ARTTI

Hükümet, 2016 yılı yazında iş kazalarını önlemek için yeni bir iş çevresi stratejisini parlamentodan geçirmişti. İşyerlerinde “sıfır ölüm” vizyonuyla kabul edilen stratejiden sonra İş Çevresi Kurumuna önlem alması için daha fazla kaynak aktarılmıştı.

Fakat aktarılan kaynaklar ardından aradan geçen 2 yıl içinde işçi ölümlerinin arttığı gözlendi. Bu artışlara tepki gösteren bazı sendikalar, “Hiç kimse çalışırken ölmemeli” parolasıyla kampanya başlattı.

6 BAKAN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI

İş cinayetlerine karşı sendikaların bundan 1 ay önce başlattıkları kampanya etkisini gösterdi. İş kazalarında ölümlerin meydana geldiği sektörlerden sorumlu 6 bakan ortak bir açıklama yaparak işyerlerindeki ölümlere karşı önlem alacaklarını açıkladı.

İsveç’in en yüksek tirajlı Aftonbladet gazetesinde, Çalışma Bakanı Ylva Johansson, Konut Bakanı Per Bolund, Ticaret Bakanı İbrahim Baylan, Tarım Bakanı Jennie Nilsson, Alyapı Bakanı Tomas Eneroth ve Enerji Bakanı Anders Ygeman’ın yaptıkları ortak açıklama yayımlandı.

Eğitim Sen yeni müfredatı reddetti: Asla kabul etmiyoruz, Bakanı istifaya davet ediyoruz Eğitim Sen yeni müfredatı reddetti: Asla kabul etmiyoruz, Bakanı istifaya davet ediyoruz

Geçtiğimiz hükümet zamanında iş koşullarının iyileştirilmesi için 100 milyon kron kaynak aktardıklarını söyleyen bakanlar, bu yılın ilk iki ayında 12 işçinin iş kazalarında yaşamını kaybetmesini kabul etmeyeceklerini ve işyerinde ölümlerin engellenmesi için önlem alacaklarını açıkladı.
İş kazalarındaki ölümlerin sıfırlanmasının hükümetin önceliği olduğunu söyleyen bakanlar, bunun sağlanması için işçi sendikalarını ve işveren örgütlerini alınacak önlemleri belirlemek için toplantıya çağırdı.

REKOR TÜRKİYE’DE

Avrupa'da en çok iş cinayeti ise Türkiye’de meydana geliyor. Sadece 2018 yılında en az 1923 işçi iş cinayetlerine kurban gitti. AKP’nin iktidar yılları boyunca iş cinayetlerinde ise yaklaşık 22 bin 500 işçi yaşamını yitirdi.
 

Editör: TE Bilişim