Mağdur edilen çalışanlar, üyesi olduğu sendikaya tepki gösteriyor. “Üç hafta önce 'Greve çıkacağız' diye çağrı yapan Türk Metal Sendikası, neden teşvikle çıkmamızı öneriyor bize?" şeklinde sorularını yönelten çalışanlar, el konulan haklarını arıyor.


Salcomp Xioami emekçileri, fabrikanın toplu işten çıkarmalarını ve Türk Metal Sendikası’nın işten çıkarılacaklara verdiği sözü tutmamasına tepki gösteriyor. İşten çıkarılan çalışanlar, sendikanın sözde verilecek teşvik paketini kabul etmeyip fabrikaları terk etmiyor. İşçiler kendilerini çalışma alanlarına kilitliyor.


SEBEPSİZ YERE İŞTEN ATILAN ÇALIŞANLAR TEPKİ GÖSTERDİ!


Sebepsiz yere işten çıkarılan çalışanlar, işyerinin önünde haklarını aramaya devam ediyor. Salcomp Xioami emekçileri yapmış oldukları açıklama ile durumun ciddiyetini ortaya koydu.

Bakan Işıkhan’dan 1 Mayıs açıklaması: Bu eylemlere sıcak bakmamız mümkün değil Bakan Işıkhan’dan 1 Mayıs açıklaması: Bu eylemlere sıcak bakmamız mümkün değil


“Kurban Bayramı’ndan önce fabrikada sendika başkanı 300 işçinin işten çıkarılacağı bir 'teşvik paketinin' olacağını, bu teşvikle işçinin kendi isteği ile çıkacağını söyledi. Çıkmak istemeyen arkadaşlar ise işveren kendi isteğiyle çıkarırsa greve çıkma kararı alacaklarını açıkladı. Grev kararı doğru bir karardı çünkü fabrikamızda aylardır süregelen işten atmalarda Türk Metal’in hiçbir şey yapmadığını görüyoruz."


“BİZ NEDEN SENDİKALI İŞÇİLERİZ? TÜRK METAL İŞÇİNİN EMEĞİNDEN NE İSTİYOR?”


Burada sormak istediğimiz bir şey var, neden işçiler çıkarıldıktan sonra bir grev yapılma kararı alınıyor, neden şimdi sendikamız ‘Arkadaşlar iş durduruyoruz, greve çıkıyoruz, bir kişiyi bile işten attırmayacağız’ demiyor da aksine teşvik paketi sunuyor insanlara?
En son fabrikamızda bir “teşvik paketi” açıklandı, işçinin kendi hak ettiği kıdem ve ihbar tazminatı dışında ekstra iki brüt maaş daha vereceklerini söylediler. Eğer teşvik paketiyle çıkmak istemeyen, çalışmaya devam etmek isteyen olursa işverenin çıkartacağını, bu arkadaşların teşvikten de yararlanamayacaklarını söylediler. Piyasanın kötü olduğunu, siparişlerin olmadığını, giderin gelirden fazla olduğunu iddia ettiler.


Bu sebeplerden dolayı birçok arkadaşımız teşvik paketinden yararlanmak için ismini yazdırmaya başladı. Borçları olan arkadaşlar sürekli işten çıkarılma korkusuyla çalıştıklarını, mobbing uygulandığını, iki brüt ücretli “teşviki” de alamayacaklarını, kendileri ayrılmazsa patronun çıkaracağını söyleyerek ismini yazdırdı. Bazı arkadaşlarımız da ailesiyle konuşup karar vereceklerini söyledi.


Burada şu noktaya önemle değinmek istiyoruz. Biz neden sendikalı işçileriz? Türk Metal işçinin emeğinden ne istiyor? Sendika dediğimiz öncelikli olarak iş güvencesi demek değil midir? Peki neden sendika bu “teşvik paketi”ni kabul etti, neden ‘Arkadaşlar greve çıkıyoruz’ demedi? Birçok işçi arkadaşımız Türk Metal’in özellikle mart ayında atılan arkadaşların arkasında durmadığını, şimdi de durmayacağını, patronla yapılan toplantılarda patron yanlısı bir tutum sergilediğini düşünüyor. Bugün sendikanın kendi atadığı işçi temsilcileri bile ‘Neyi bekliyorsunuz, buranın sonu yok, teşvikten yararlanın’ gibi cümleler kullanıyor. Üç hafta önce “Greve çıkacağız” diyen Türk Metal, neden birden teşvikle çıkmamızı öneriyor bize?”


“HAYAT PAHALILIĞININ BU KADAR ZOR OLDUĞU BİR ZAMANDA BİZLER HEMEN İŞ BULABİLECEK MİYİZ? HAYIR.”


Ekonomik koşullarının ve geçimin zor olduğu bu dönemde işten çıkarılan çalışanlar kaldıkları haksızlığı anlattı.
“Daha 1 ay önce “Çok sıkı çalıştığımız nerdeyse ayda üç mesai yaptığımız bir süreç vardı ama şimdi sanki o işi yapan o siparişleri yetiştiren aynı işçi değilmiş gibi iki maaş teşvikle kapının önüne konuyorlar ve buna sendikanın sesi bile çıkmıyor. İki maaş ikramiye bizi nereye kadar idare edecek? Türkiye’deki bu ekonomik şartlarda geçimin, hayat pahalılığının bu kadar zor olduğu bir zamanda bizler hemen iş bulabilecek miyiz? Hayır.


Bir işçinin verdiği emeğin karşılığı iki maaşlık teşvik değildir. Bizler buradan fabrikamızda çalışan bütün işçi arkadaşlarımıza seslenmek istiyoruz, sendika arkamızda durmasa da işveren bizi sürekli mobbinglerle baskılarla yıldırmaya çalışsa da önemli olan kendi birliğimiz. Bir süre önce TPI Composit Fabrikası'nda da işçiler aslında ne yapmamız gerektiğini bizlere gösterdi. İşçiler taleplerinin karşılanmasına dönük hem iş durdurdu hem de sendikaya rağmen, sendikanın üzerinde bir örgütlülükle, işçilerin gücünü göstermiş oldu. O güç tüm talepleri kabul ettiren bir güç oldu, olacak da.”


BİZ BİRLEŞİRSEK AYDINLIK GÜNLER GELİR...”


Hem işverenin hem de sendikanın yaptığı haksızlığa tepki gösteren çalışanlar, fabrika işçilerini birlikte hareket ederek haklarını savunmaya davet etti.
“Arkadaşlar biz işçiler gücümüzün farkına varmalı, bir önce birleşmeli, bu düzene, bizlere yapılan bu haksızlığa, adaletsizliğe karşı birlikte direnerek mücadele etmeliyiz. Biz birleşirsek aydınlık günler gelir...”


İŞÇİLERE DESTEK PAYLAŞIMLARI GELİYOR


İşçilerin mağduriyetine sosyal medya platformlarından destek geliyor. ‘Patronların Ensesindeyiz’ isimli Twitter hesabından sürece ilişkin;
"Salcomp’ta işten çıkarılacağı duyurulan 300 işçinin hakları Salcomp patronu ve işçilerin örgütlü olduğu Türk-Metal tarafından gasp edildi. İşten çıkarılacak 300 işçiye Türk-Metal tarafından duyurulan teşvik paketiyle alacaklarının çok altında kalan bir teklifte bulunuldu ve istifa etmeleri istendi. Buna karşı çıkan işçiler ise kendilerini fabrikaya kapattı. İşçiler işten çıkarmaları reddediyor." paylaşımında bulunuldu.


Gelinen bu noktada emekçiler haklarını alamazken, Salcomp Xioami ve Türk Metal Sendikası sessizliğini sürdürüyor. İşten çıkarılan işçiler ise duruma tepki göstermeye devam ediyor.