İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, parti merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme yönelik açıklamalarda bulundu. Zorlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasıyla ilgili bugün Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz edeceklerini açıkladı.

"İLKESİZLİK"

Zorlu, bakanların istifa etmeden milletvekili adayı olmasına dair şunları söyledi:

"Ülkemizde adalet kavramının geldiği yeri hepimiz biliyoruz. Bu adaletsizliğin önemli yansımalarından biri de yaşamakta olduğumuz seçim sathında gerçekleşmekte. Sayın Cumhurbaşkanı, Kabinenin, 17 bakanın milletvekili adayı olacağını açıkladı. Seçimlerin olmazsa olmazı adil, şeffaf ve dürüst bir biçimde yapılabilmesidir. Anayasa 106. madde: 'TBMM üyeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erer.' Bugün miting yapmayacağını açıklayan Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı olarak, devletin bütün imkanları kullanılarak miting benzeri faaliyetler yapmaya devam ediyor temel ve açılışlar adı altında. Bu bakanlar devletin bütün imkanlarını kullanacaklar. AKP için oy isteyen bakanlarla, milletin iradesinden yetki alma sorumluluğu için sahaya inen milletvekili adaylığı bir bütün haline getiriliyor. Bu, getirdikleri ucube sistemin içerisinde bile yer almayan, onun bile kabul edemeyeceği bir ilkesizlik. Daha öncesinde ne vardı? Kağıt üzerinde de olsa bakanlar seçimle birlikte istifa etmek zorundaydılar. Bunun bir mantığı olduğu için, bir kaygının ürünüydü bu madde. Artık bütün bakanlar sahaya iniyor."

"ANAYASA VAR"

Erdoğan'ın adaylığına karşı YSK'ye itirazda bulunacaklarını söyleyen Zorlu, şunları kaydetti:

"Bu konunun bir başka tezahürü Sayın Cumhurbaşkanı'nın aday olup olmayacağı konusudur. Biz bu konuda baştan bu yana netiz. Hiçbir rakibimizden ne çekiniyoruz, ne korkuyoruz. Bu seçimi alacağımıza inanıyoruz. Ancak milletimize bir sorumluluğumuz var, anayasa var. 1982 Anayasası'nın ilk halindeki düzenleme de 'Bir kimse iki defa cumhurbaşkanı seçilemez' şeklindedir. Sonra 2007 yılında ve 2017 yılındaki değişiklikle de üzerinde hiçbir oynama yapılmayan husus şudur: 'Bir kimse iki defa cumhurbaşkanı seçilemez.' Yine Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nda da aynı ifade yer almaktadır. Bu değişiklikler yapılırken geçici bir madde de konulmamıştır. Sorumluluğumuzun bir gereği olarak, partimizin Genel Sekreteri Uğur Poyraz, bu konudaki kapsamlı itirazımızı da ortaya koyan bir dilekçeyle YSK'ye başvuracak. Sonucu hepimizi bağlar. Sonuca göre de yarışa devam edeceğiz."

Bakan Özhaseki: Biz söz verip kaybolanlardan değiliz Bakan Özhaseki: Biz söz verip kaybolanlardan değiliz