Başta 3600 ek gösterge olmak üzere EYT, sözleşmeli personele kadro ve ehliyet affı gibi bir çok mağduriyetin giderilmesine yönelik yapılan çalışmalar kamuda çalışan mühendisleri de beklenti içerisine soktu.

Sosyal medyada taleplerini belirterek yetkilelere seslenen kamuda çalışan mühendisler gündem oldu. Peki kamuda çalışan mühendisler ne istiyor?

KAMU MÜHENDİSLERİ NE İSTİYOR?

Kamu mühendisleri;

  • Ek göstergenin en az 6400 puan olmasını ve yansıtma oranlarının en az %195 olmasını,
  • Özel Hizmet Tazminat tutarlarının en az %250 olmasını,
  • Aylık tutar, yan ödeme oranı, sözleşme ücreti, taban aylık gibi katsayılarının artırılmasını,
  • Ek ödemelerinin artırılmasını,
  • Risk ve sorumluluk tazminatı, teşvik ödemesi,
  • Tüm bu gelirlerin emekliliğe de katkı sağlamasını istiyor.

Doğan Aydal'dan, Kamuda Çalışan Mühendislerin Maaş ve Sosyal Haklarının Artırılması İçin Hükümete Çağrı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, kamuda çalışan mühendislerin maaş ve sosyal haklarının artırılması için hükümete çağrı yaptı. Aydal, "Kamudaki mühendislerin ortalama maaşları 2022 yılında maalesef 13 bin 500 TL'dir. Madenlerdeki galerilerden yol, köprü, bina, baraj yapımına kadar aldıkları riskler düşünüldüğünde, bu ortalama maaşın son derece az olduğu görülmektedir" dedi.

Prof. Dr. Doğan Aydal, yaptığı yazılı açıklamada, kamuda çalışan mühendislerin maaşlarına ve taleplerine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:

"MÜHENDİSLERİN ALDIKLARI RİSKLER DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE BU ORTALAMA MAAŞ SON DERECE AZ"

"Ülkemizde yapılan barajların, havalimanlarının, otoyolların, tren yollarının, tünellerin, köprülerin, TOKİ binalarının ve benzeri birçok yapının arkasındaki kahramanlar, diğer çalışanlarla birlikte kamuda çalışan değerli mühendislerimizdir. Kamu kuruluşlarınca 2022 yılında yürütülen proje sayısı 3 bin 134 olup, ayrılan ödenek yaklaşık 185 milyardı. 2023 yılında proje sayısı artırılmış ve 643,2 milyar TL ödenek ayrılmıştır. Bütün bu çalışmaları yöneten kamudaki mühendislerin ortalama maaşları ise 2022 yılında maalesef 13 bin 500 TL'dir. Madenlerdeki galerilerden yol, köprü, bina, baraj yapımına kadar aldıkları riskler düşünüldüğünde, bu ortalama maaşın son derece az olduğu görülmektedir.

"KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİSLER GÖZ ARDI EDİLMİŞTİR"

Dikkat çeken bir diğer husus da ülkemizde kamuda çalışan en önemli üç meslek grubu (hakim-savcı, mühendis, doktor) arasındaki maaş farkının 2016'dan itibaren önemli ölçüde artmış olması ve aradaki makasın çok açılmış olmasıdır. Hakim, savcı ve doktorlara verilen maaş artışları, yükseltilen rakamlar bile azdır. Kamuda çalışan mühendisler ise tamamen göz ardı edilmişlerdir. Her üç meslek grubunda da alınan maaşların dolar ve altın değerleri üzerinden karşılaştırılması yapıldığında durumun daha da vahim olduğu görülecektir. Kamu mühendislerimizin aldığı maaşların diğer ülke mühendislerinin aldığı ortalama maaşlar dikkate alındığında, mühendislerimizin yurt dışı göçlerinin ve gelecekteki muhtemel göçlerin ana sebebi çok kolay görülecektir.

Kamu mühendislerimize sahip çıkmak istiyorsak taleplerine kulak vermeli ve gerekenler acilen yapılmalıdır. Kamu Mühendisleri Platformu'nun temel talepleri ise özetle şöyle ifade edilmektedir:

'Teknik iyileştirme adı altında diğer mesleklere verilen teşvik ödemesi gibi bir iyileştirmenin kamuda çalışan tüm mühendisler için de düzenlenmesi. Kamuda çalışan tüm mühendislere, aldıkları büyük sorumluluğun karşılığı olarak Risk ve Sorumluluk Tazminatı adı altında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması. Ek ödemelerimizin, (dengimiz olan hakim, savcı ve doktorluk gibi meslekler göz önünde bulundurularak) kamuda çalışan tüm mühendisler için arttırılması. Aylık tutarımız, yan ödeme oranı, taban aylık katsayısı, sözleşme ücretlerimiz, ek gösterge yansıtma oranlarımız (en az yüzde 195 olması), ek göstergelerimiz (en az 6400 olması) ve özel hizmet tazminat oranları (en az yüzde 250 olması) vb. kamuda çalışan tüm mühendisler için artırılmalıdır.'"

MGM'den 17 il için 'sarı kodlu' uyarı: Fırtınaya dikkat MGM'den 17 il için 'sarı kodlu' uyarı: Fırtınaya dikkat

Yeniden Refah Partisi olarak kamuda çalışan mühendislerin taleplerini son derece ciddiye aldıklarını kaydeden Aydal, bu yılın bütçesinden ek kaynak ayırılarak bu problemin acilen çözülmesinin ülke yararına olacağını belirtti.