35 yaş sınırı kamuda çalışmak isteyen binlerce vatandaşı mağdur ederek kariyerlerinin önüne büyük bir engel koyuyor. Farklı alanlarda bu kısıt kalkmış olsa da bazı alanlar için bu şartın halen devam ediyor olması istihdam noktasında çeşitli sorunlara sebep oluyor.

Geleceklerini kamu kurumlarında çalışarak idamettirmek isteyen vatandaşlar ile hali hazırda memur olarak kariyerlerini devam ettiren çalışanlar kamuda 35 yaş sınırının kalkmasını ve bu konuda yetkililer tarafından mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar.

Bakan Işıkhan: İş arıyorum diyen İŞKUR'a gelsin Bakan Işıkhan: İş arıyorum diyen İŞKUR'a gelsin

 geçmiş yıllarda öğretmen ve akademisyen alımlarında, KPSS bazı B grubu personel alımlarında yaş şartı kaldırılmıştı. Ancak KPSS A grubu alımları, banka alımları gibi istihdam süreçlerinde 30-35 yaş sınırının devam etmesi çeşitli sebeplerle sınavlara geç girmek zorunda kalan adayların kariyerlerinin en verimli dönemlerinde kariyer mesleklerini icra edememelerine sebep oluyor.

35 YAŞ SINIR NEDİR?

Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.

Devlet memuru olmak için KPSS sınavına girmek yeterli değildir. Memur olmak için koyulmuş olan şartlara uygunlukta söz konusu olarak göz önüne alınmalıdır. Devlet memuru alımı için aranan şartlar arasında bazı kurumlar tarafından memurlukta yaş sınırı da yer almaktadır. Memur olma yaş sınırı ise yasa tarafından konulmaktadır.

Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebilir hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramamaktadır. Devlet memuru olmak isteyenler için 657 sayılı kanunun 40. Maddesinde "18 yaşını tamamlayanlar ve herhangi bir meslek okulunu veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olma ve mahkeme kararı ile ergin olmak (yargısal erginlik) şartıyla atanabilirler." yazmaktadır. KPSS A grubu için yasa gereğince belirlenmiş olan yaş sınırı 35 yaşını doldurmamış olan ve alt yaş sınırı olarak da 18 yaşını doldurmuş olanlar için geçerlidir.

35 YAŞ ÜSTÜ SINIRI KALKACAK MI?

Günümüzde birçok gencin üniversiteden mezun olduktan sonra farklı alanlar için iş başvurularında bulunması, iş sahibi olana kadar belli bir süre işsiz kalması, bazı iş deneyimlerinin başarısız olması sonrasında devlete atanma isteği ve bunun getirmiş olduğu hazırlık süreci insanların kariyerleri için yıllarını harcamasına sebep olmakta.

Yaşanan bu süreçler sonrasında adaylar ancak belli bir yaşa geldikten sonra bazı imkanlara kavuşma fırsatı yakalarken, bu fırsatın da yaş şartı sebebiyle değerlendirilemiyor olması en verimli yılların hayalin ötesine geçememesine yol açmakta.