Kanada polisi, pandemi kısıtlamalarını protesto etmek için kamyonlar ve göstericilerin Ottawa şehir merkezini üç haftadan fazla işgal etmesinin ardından cumartesi günü, başkenti temizlemek için son bir hamlede biber gazı ve sersemletici bombalar kullandı.

Ablukanın bir kısmını kaldırdıktan ve cuma günü 100'den fazla tutuklama yaptıktan sonra, polis cumartesi sabahı ablukanın büyük bölümünü parlamento ve başbakanlık binası önünde dağıtmak için hızla harekete geçerek yeni tutuklamalar gerçekleştirdi.

Polis açıklamalarda bulundu

Polis, Twitter'da kamyonculara yaptığı açıklamada, "Size gitmenizi söyledik. Size ayrılmanız için zaman verdik. Yavaş ve sistemli davrandık, ancak memurlara ve atlara karşı saldırgan ve saldırgandınız" diye belirtti.

Polis ayrıca kalabalığı dağılmaları veya tutuklanmaları konusunda uyarmak için yüksek sesli hoparlörler kullandı. Polis, cumartesi günü tutuklananlardan bazılarının vücut zırhı giydiğini ve çantalarında ve araçlarında sis bombası ve diğer havai fişekler olduğunu belirtti.

Yine cumartesi günü, memurlar içeride kilitli olan insanları tutuklamak için araç camlarını kırdılar, ancak toplam protestocu sayısı, ilerleyen polis kordonunun yakınında birkaç yüz kala ile önceki günlere kıyasla çarpıcı bir şekilde azaldı.

Bazı yüksek sesli şok bombaları duyuldu ve Reuters tanıkları bazı insanlara biber gazı sıkıldığını gördü. Polis, protestocuların duman kutuları attığını söyledi. Parlamentonun önünde haftalardır park etmiş olan çok sayıda büyük kamyon, polis mevzilerine yaklaşırken uzaklaştı.

Göz yaşartıcı gaz kullanılmadı

Ana organizatörlerin çoğu gözaltına alındı ​​ve bazılarının ayrıldığı bildirildi. Protestocular tarafından, özellikle Mounties'i at sırtında gönderirken ağır davranmakla suçlanan polis, ciddi bir yaralanma olmadığını bildirildi.

Polis Twitter'dan yazdığı açıklamada, "Atlar kalabalığı dağıttıktan sonra yerdeki insanlar için endişelerinizi duyuyoruz. Düşen herkes ayağa kalkıp uzaklaştı. Herhangi bir yaralanmadan haberimiz yok" diye ifade etti.

Ibu Yanardağında hareketlilik büyüyor: Uyarı seviyesi en üst düzeye çıkarıldı Ibu Yanardağında hareketlilik büyüyor: Uyarı seviyesi en üst düzeye çıkarıldı

Protestocular başlangıçta kamyon şoförleri için sınır ötesi COVID-19 aşı zorunluluğuna son vermek istediler, ama abluka yavaş yavaş hükümete ve Başbakan Justin Trudeau'ya karşı bir gösteriye dönüştü.

Pazartesi günü Trudeau, hükümetine protestoları durdurmak için daha geniş yetki vermek için acil durum yetkileri kullandı. Bankalara ve finans kuruluşlarına, ablukayı desteklediğinden şüphelenilenlerin hesaplarını mahkeme kararı olmaksızın geçici olarak dondurma yetkisi verdi. 

Federal hükümet cumartesi günü yaptığı açıklamada, ablukalar nedeniyle zarar gören Ottawa işletmelerine 20 milyon C$'a kadar yardım sağlayacağını belirtti.

Protesto kalabalığının önceki üç hafta sonunda artmasının ardından, polis cuma günü şehir merkezinin çevresine 100 yol barikatı kurdu ve insanların erişimini ve yiyecek ve yakıtın içeri girmesini engelledi.

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.