Grev nedir? Hangi durumda grev yapılır? Grev nedir? Hangi durumda grev yapılır?

KOBİ açılım olarak Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler anlamına gelir. Bir işletmenin KOBİ olarak nitelendirilmesi ve KOBİ  destek kredisinden yararlanabilmesi için yapısal ve mali olarak resmi tanımlara uygun olması gerekir. İşletme sahipleri KOSGEB internet sitesinde “KOBİ miyim” sayfasından bilgilerini girerek KOBİ desteklerinden yararlanıp yararlanamayacaklarını öğrenebilirler.

 

YÖNETMELİĞE GÖRE KOBİ’NİN TANIMI

Geçen yıl düzenlenen (KOBİ) Tanımı ve Nitelikleri Belirleyen Yönetmelik’e göre KOBİ, 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.

KOBİ'lere yönelik destek sağlayan kuruluşlar, bu Yönetmelikte belirtilen sınırları aşmamak kaydıyla, kendi sektör ve büyüklük önceliklerini belirleyebilirler. Devlet destekleri dışındaki uygulamalar için sadece çalışan sayıları dikkate alınabilir.

KOSGEB DESTEKLİ KOBİ HİBE DESTEĞİ

KOSGEB yeni bir iş yeri açmak isteyen girişimcilere 50 bin TL hibe ve 100 bin TL geri ödemeli kredi desteği sağlamaktadır. Bunun yanı sıra mevcut işini büyütmek isteyen girişimciler için de destek kredileri bulunmaktadır. KOSGEB; Girişimcilik Destekleri,  AR-GE,  Teknolojik Üretim ve Yerleştirme Destekleri, İşletme Geliştirme, Büyüme  ve Uluslararasılaşma Destekleri, KOBİ Finansman Destekleri ve Laboratuvar Hizmetleri adı altında KOBİ’lere destek sağlamaktadır.

 

KOSGEB HİBE DESTEĞİ  NASIL ALINIR?

Mevcut işlerini büyütmek isteyen ya da yeni bir iş yeri açmayı düşünen girişimcilerin ilk yapması gereken kendi iş kolunun Kosgeb’in sitesinde bulunan desteklenen sektörler arasında olup olmadığına kontrol etmektir. Desteklenen sektörler arasında bulunmayan iş planları hiçbir şekilde hibe desteği alamazlar.

 

Yeni bir iş yeri açmak isteyenler Kosgeb uygulamalı girişimcilik eğitimine katılarak Girişimcilik Sertifikası alması gerekir. Daha sonra eğitimler doğrultusunda hazırlanan iş planı Kosgeb’e sunulur. Kosgeb’e yapılan işletme kaydı sonrası iş planı kurul tarafından değerlendirilir. Destek için hak kazanan girişimciye yapılan harcamaların KDV tutarı kesildikten sonra kalan tutar ödenir.

 

KALKINMA AJANSI HİBE DESTEĞİ NASIL ALINIR?

Girişimcilere en büyük desteklerden birini de Kalkına Ajansı sağlamaktadır. Bölgesel yatırımlarla ulusal kalkınmaya destek olmayı amaçlayan Kalkınma Ajansı hem mevcut KOBİ’lere hem de iş kurmak isteyenlere hibe desteği sağlıyor. Kalkınma Ajansı hibe destekleri uygulandığı bölgede eksik olan hizmet ya da sanayi yatırımlarının desteklenmesi için uygulandığı için ilk olarak KOSGEB’de olduğu gibi projenin bölgede desteklenip desteklenmediğini kontrol edilmesi gerekir. Bulunulan kalkınma bölgesini internet sitesinden gerekli evrakların ne olduğu öğrenilebilir. Hazırlanan evraklar reel hesaplamalarla birlikte bulunan Kalkınma Ajansına başvurulur.

 

HİBE DESTEĞİ SAĞLAYAN DİĞER KURUMLAR

KOBİ hibe desteği veren kurumlar Kosgeb ve Kalkınma Ajansı ile sınırlı değildir. Tübitak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Avrupa Birliği Fonu da Kobi’lere hibe desteği sağlayan kurumlar arasında yer alır.

 

 

Editör: TE Bilişim