FTX iki hafta önce iflas başvurusunda bulunmuş, bir günde 14,6 milyar dolar kaybeden kurucusu Sam Bankman-Fried’ın da Arjantin’e kaçtığı iddia edilmişti. İflas açıklaması kripto paralarda yeni bir satış dalgasını beraberinde getirmişti.

Gelir vergilerinde ödeme ve beyanname süreleri uzatıldı Gelir vergilerinde ödeme ve beyanname süreleri uzatıldı

ABD’de mahkemeye sunulan bir belgeye göre FTX’in en büyük 50 alacaklısına olan borcunun 3,1 milyar dolar olduğunu bildirilmişti. Belgelere göre en büyük 10 alacaklı için bu meblağ 1 milyar 450 milyon dolar. Tek bir alacaklının kaybı 220 milyon dolardan fazla.

EL KONULAN MİKTAR BELİRSİZ

MASAK’ın açıklamasına göre 14 Kasım’da başlatılan incelemede yetkililerin bankalar, elektronik para kuruluşları, kripto varlık hizmet sağlayıcıları vb. yükümlüler nezdindeki hesaplarındaki işlemlerin askıya alındığı hatırlatıldı.

Açıklamada incelemeler sonucunda şu sonuçlara varıldığı yazıldı: “Müşteri emanetleri usulüne uygun olarak muhafaza edilmedi. Gerçeğe aykırı iş ve işlemlerle müşteri emanetleri başkaca kişi veya kişiler uhdesine geçirildi veya yurtdışına çıkarıldı. Müşterilere gerçekte olmayan kripto varlıkların aldırılıp sattırıldı, olağan bir piyasa işleyişine aykırı bir biçimde piyasalardaki arz ve talebin fiktif bir biçimde yönetildi.”

Açıklamada İstanbul başsavcılığına başvuru sonrası Bankman-Fried ve diğer ilgililer hakkında adli soruşturma açılıp şüphelilerin malvarlıklarına el koyma tedbiri uygulandığı yazıldı. El konan miktar belirtilmedi.