"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,2066 %0.09
47,0220 %-0.11
4.358,74 % 0,55
4.890.941 %3.264
İşçi Haber Kültür Sanat Elazığ’da tarladan tarih fışkırdı: 1700 yıllık Roma hamamı gün yüzüne çıkarıldı

Elazığ’da tarladan tarih fışkırdı: 1700 yıllık Roma hamamı gün yüzüne çıkarıldı

Elazığ’da bir çiftçinin vişne fidanı dikmek için açtığı çukurda başlayan kazılar, Roma dönemine ait alttan ısıtmalı, ılık, soğuk ve sıcak bölümlerden oluşan lüks bir hamamın keşfiyle sonuçlandı. Arkeologlar, bu yapının o dönemin elit sınıfına ait olduğunu belirtiyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Elazığ’ın Salkaya köyünde, 2023 yılında tesadüfen ortaya çıkan bir mozaik yapının ardından başlatılan arkeolojik çalışmalar büyük bir keşifle sonuçlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen kazılarda, Roma dönemine ait olduğu belirlenen 1700 yıllık bir hamam gün yüzüne çıkarıldı.

Elazığ’da Arkeolojik Sürpriz: Roma Hamamı Keşfedildi

İlk olarak mozaik bulunmasının ardından bölgede yapılan jeoradar taramaları sayesinde, yer altında başka yapılar olabileceği öngörülerek arkeolojik kazılar başlatıldı. Taban mozaiğinin yaklaşık 70 metre güneyinde ortaya çıkarılan yeni yapının, Geç Roma Dönemi’ne ait 75 metrekarelik bir hamam olduğu tespit edildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, bulunan yapının alttan ısıtmalı, soğuk, ılık ve sıcak bölümlerden oluştuğunu belirtti. Yapının, o dönemin üst düzey yönetici sınıfına hizmet ettiğini vurgulayan Demirdağ, “Bu yapı, teknik kapasitesi ve mühendisliği açısından dönemin lüks hamam mimarisini gözler önüne seriyor. Bölgenin bir şehir yerleşimi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kazı sorumlusu arkeolog Emre Çayır ise, hamamda Romalıların ısıtma sistemi olan “Hipokaust” tekniğinin kullanıldığını açıkladı. Hamamın mimarisi, kullanılan kesme taşlar ve bazalt bloklar ile dönemin yapı mühendisliği hakkında değerli bilgiler sunuyor. Yapı aynı zamanda Roma döneminde sağlık ve sosyal yaşama verilen önemi yansıtan nadir örneklerden biri olarak öne çıkıyor.

Söz konusu yapının taban mozaiği ile birlikte restore edilerek turizme kazandırılması planlanıyor. Arkeologlar, bölgenin tamamının bir Roma yerleşim alanı olabileceğini değerlendirerek kazı çalışmalarını genişletmeyi hedefliyor. Yeni keşif, Elazığ’ın tarihi potansiyelini ortaya koyarken, kültür turizmi açısından da büyük bir fırsat sunuyor.

 

 

Kaynak: AA