"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5358 %0.13
45,4578 %0.04
4.311,80 % 0,25
4.160.203 %-1.97
İşçi Haber Kültür Sanat İznik’te tarihi keşif: Kraliçe Nicea’nın sarayına ait olduğu düşünülen dev mozaik ilk kez görüntülendi

İznik’te tarihi keşif: Kraliçe Nicea’nın sarayına ait olduğu düşünülen dev mozaik ilk kez görüntülendi

Papa 14. Leo’nun ziyareti öncesi İznik’te bir evin zemininde ortaya çıkan ve dünyada ilk kez görülen eşsiz motiflere sahip dev mozaik, tarihe ışık tutuyor. Arkeologlar, mozaiğin Kraliçe Nicea’nın sarayına ait olabileceğini belirtiyor. İşte o görüntüler...

Okunma Süresi: 2 dk

Papa 14. Leo’nun ziyaret programında yer alan İznik, tarih tutkunlarını heyecanlandıran önemli bir keşfe sahne oldu. Eşrefzade Mahallesi’nde restorasyon çalışmaları sırasında bir evin zemininde ortaya çıkan dev mozaik, İznik Müzesi tarafından kazı alanı ilan edildi ve incelemeye alındı.

İznik’te dev mozaik bulundu, tarihi miras gün yüzüne çıktı

Mozaikte yer alan iki ayrı motiften biri, dünyada ilk kez ortaya çıkan çok özel bir desen olarak dikkat çekiyor. Bu motiflerin arasında, bir aslanın geyiğe saldırdığı av sahnesi ve İznik Gölü kıyısından balıkçı teknesinin tasviri yer alıyor. Arkeologlar ve uzmanlar, bu nadir kompozisyonların mozaği daha da değerli kıldığını belirtiyor.

2500 yıllık tarihiyle bölgeye ışık tutan mozaik, bazı uzmanlar tarafından eski İznik’e adını veren Kraliçe Nicea’nın sarayına ait olabileceği ihtimaliyle değerlendiriliyor. Emekli Müze Müdürü Taylan Sevil, mozağin Roma dönemine ait olduğunu ve 1. veya 2. yüzyıla tarihlenebileceğini ifade ederek, eserin zengin bir ailenin malikânesinden kaldığını söylüyor.

Sevil, mozaiğin üzerindeki geometrik desenler ve av sahnesinin, döneminin sosyal ve kültürel yaşamına dair önemli ipuçları verdiğini vurguluyor. Ayrıca mozağin uzun yıllar başka bir yapının üstüne inşa edilmemesi sebebiyle büyük ölçüde zarar görmeden günümüze kadar ulaştığına dikkat çekiyor.

 

Kaynak: İHA