Ermenistan'da neler oluyor? Paşinyan ile din adamları arasında büyük gerginlik! Ermenistan'da neler oluyor? Paşinyan ile din adamları arasında büyük gerginlik!

Dünya gündeminde gerginlikler devam ediyor.  Fransız birlikleri neden Mali'den ayrıldığını sorusu herkes tarafından merak ediliyor. 

Mali'deki ordu, isyancıların kuzeydoğudaki Arham bölgesinde düzenlediği saldırıda sekiz askerinin öldürüldüğünü ve beşinin kayıp olduğunu belirtti.

Çatışma, Fransa ve müttefiklerinin güçlerini Mali'den çekeceklerini söylemelerinden günler sonra geldi. Ordudan yapılan açıklamada, bu son saldırıya yanıt olarak Mali hava kuvvetlerinin 57 militanı öldürdüğü aktarıldı.

Askerlerin kimliği belirsiz silahlı adamlar tarafından ateş altına alındıklarında isyancıların sığınaklarını aradıklarını belirtti.

Mali'nin güvenliği konusu

Fransız birliklerinin sınır dışı edilmesi ve Rus paralı askerlerinin bölgede kazandığı yerin ardından Mali'nin güvenliği konusunda bölgesel ve uluslararası endişeler var.

Sadece bu hafta, yerel halk AFP yeni ajansına, İslam Devleti de dahil olmak üzere rakip İslamcı grupların faaliyet gösterdiği Archam'ın aynı bölgesinde 40 sivilin öldürüldüğünü söyledi.

Mali yıllardır cihatçı huzursuzluklarla boğuşuyor ve 2020'de güvenliği yeniden sağlama sözü veren darbe liderleri tarafından devrilen dönemin Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'ya karşı büyük protestolara yol açtı.

O zamandan beri ülkenin yeni askeri liderleri, eski sömürge gücü Fransa ile bir dizi anlaşmazlık yaşadılar, bu da onların bu yıl demokratik seçimler düzenleme anlaşmasını reddettiklerini ve Fransız büyükelçisini itiraz ettiğinde sınır dışı ettiklerini gördü.

Fransa'ya cihatçı tehdit

Mali'de, Fransa'ya cihatçı tehditle neredeyse 10 yıl savaştıktan sonra tüm birliklerini geri çekme emri vermesiyle sonuçlandı.

Diğer Batılı ülkelerden askerler tarafından desteklenen Mali ortak misyonu şimdi mevcut üslerine nispeten yakın kalarak sınırdan Nijer'e kısa bir mesafe hareket edecek.

Nijer cumhurbaşkanı cuma günü yaptığı açıklamada , Fransız kuvvetlerinin ve müttefiklerinin Mali'den çekilmesinin ardından ülke sınırlarının cihatçı militan faaliyetlere karşı daha savunmasız olacağını belirtti.

Bu haftanın başlarında, o ve diğer Batı Afrikalı liderler, güçlerin Mali'den çekileceğinin duyurulması öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi ve bu sırada birliklerin bölgedeki ülkelere taşınması konusunda anlaştılar.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.