Staj ve çıraklık sigortası mağdurları: Neden biri emekli olurken diğeri bu haktan mahrum ediliyor? Staj ve çıraklık sigortası mağdurları: Neden biri emekli olurken diğeri bu haktan mahrum ediliyor?

Zam istekleri ve ağır çalışma koşullarına itiraz için 28 gündür direnişte olan Mata Otomotiv işçileri, mücadelelerini Ankara'da duyurdular.

Evrensel'in haberine göre işçi heyeti, Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda görüşmeye girerken bekleyen diğer işçiler, “Buradan çıkacak karar ne olursa olsun motivasyonumuz tam, hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Ankara’ya girişte araçları durdurulan işçilere polisler tarafından GBT yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne gelen işçiler, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Sekreteri Can Emrah Ülgü ve işçi temsilcilerinden oluşan heyetin görüşmesini bekliyor.

"HAKKIMIZI İSTİYORUZ"

Görüşme sürerken konuştuğumuz bir Mata işçisi taleplerinin karşılanmasa dahi mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek, “Hakkımızı istiyoruz. Bakanlık görüşmesinden sonra Veli Ağbaba ile görüşüp taleplerimizi söyleyeceğiz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Sendikamızın iradesinin tanınmasını istiyoruz. Atılan arkadaşların geri alınmasını ya da alınmayan arkadaşlarımızın da tazminatlarının verilmesini istiyoruz. Birçok arkadaşımızın 10 15 yıllık emeği var içeride. Buradan çıkacak karar ne olursa olsun motivasyonumuz tam, hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

"İŞVEREN GÖRÜŞME TALEBİMİZİ REDDEDİYOR"

Görüşmenin ardından açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Atılan arkadaşlarımızla birlikte Ankara’ya bir yürüyüş gerçekleştirmek istedik. Ama maalesef ki Türkiye tam bir patronlar cenneti oldu. Bakanlıklardan tutun da milletvekillerine kadar sermayenin sözcüsü olan bir hükümet tarafından yönetilen bir ülke haline geldik.

Bugün biz araçlarla Ankara’ya gelmek durumunda kaldık. Gerçekten de Bakanlık gerekli girişimlerde bulunacak mı, bir yaptırım uygulayacak mı? Umarız böyle bir sonuç çıkar. Arkadaşlarımız hem çalışma şartlarının düzeltilmesi hem de ücretlerin iyileştirilmesini talep ediyor.

Biz haziran ayında sözleşmemizi yaptık ama temmuz ve ocakta asgari ücretin yenilenmesiyle, o gün iyi olan sözleşme maalesef asgari ücretin biraz üzerinde ücretlere dönüştü. Biz güçlü talebimizi hayata geçirmek için bir direniş gerçekleştirdik. 500 arkadaşımızı istifa ettirdiler. 650 arkadaşımızı da işten çıkardılar. Böyle kötü bir zamanda arkadaşlarımızın asla kapının önüne konulmasını kabul etmedik, etmeyeceğiz. Bizimle bugüne kadar bir iletişim kurulmadı. Görüşme taleplerimiz reddediliyor” dedi.

"EYLEMLERE DEVAM EDECEĞİZ"

CHP Genel Merkezine geçeceklerini ifade eden Serdaroğlu, “CHP’de birtakım insanlarla iletişimde olduklarını da biliyoruz. Onların devreye girmesini isteyeceğiz. İşveren bu arkadaşlarımızın sorununu çözsün. Zaten bir kısım arkadaşlarımız fabrikadaki çalışma şartları nedeniyle girmek de istemiyor. Bu arkadaşların haklarının karşılanmasını istiyoruz.

Çalışmak isteyen arkadaşlarımızın işbaşı yapmasını ve iyileştirme talebimizin de hayata geçirilmesini istiyoruz. Perşembe gününden itibaren de patronun evinin önünde, holdinginin önünde de çadır kurarak eylemlerimize devam edeceğiz. Başka sürpriz eylemlerimiz de olacak. Her şeye hazırlıklı olsun. 1-2 gün mühlet veriyoruz. Bu sorunları çözerse çözer, çözmezse başına geleceklerden hiç kimseyi sorumlu tutmasın” dedi.