İstanbul Tuzla’da Deri ve Endüstri Serbest Bölgesi’nde yüzde 25 ek zam talebiyle fabrikaya süresiz olarak kapanan Mata Otomotiv işçileri direnişlerinin üçüncü gününde haklarına kavuşmak için mücadele etmeye devam ediyor. 

Geçtiğimiz hafta direnişin 3. gününde basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve DİSK Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Ek zam talebinde bulunduk. Bütün fabrikalardan, iyileştirme istedik, ‘Bu bizim hakkımız’ dedik. Bu iyileştirme gerekçesi olan bir taleptir. Yıllardır işçiler emeğiyle çalışıyor ama bu dönemdeki gibi bir şeyle hiçbir zaman karşılaşmadı” dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Türkiye’nin üzerinde bir enkaz var. Bir yanımız deprem bölgesinde enkazın altında diğer taraftan yıllardır ülkeyi yönetenlerin politikalarının sonucu olarak kentleşme politikalarından ekonomik krize kadar yaşadığımız bir enkaz var.''

Bu enkazın dayanışmayla kaldırılacağını ifade eden Çerkezoğlu, “Mata işçilerinin bu kararlılığınız, mücadele ve direnç bu ülkenin geleceğini kuracak. Bu mücadele bu kararlılık bu coşku sınıf kardeşlerimize dalga dalga yayılıyor. Ülkenin istatistik kurumunun rakamlarıyla bile çok açık görünüyor özellikle son yıllarda ürettiğimiz değerden, milli gelirden işçi sınıfı olarak bizim aldığımız pay her yıl daha da fazla geriliyor. Sermayenin payı yukarıya gidiyor, emeğin payı aşağıya doğru geriliyor. dedi.

İşçilere gönderilen tazminatsız işten atma bildirimlerinin ardından Birleşik Metal-İş 1 No'lu Şubenin çağrısıyla düğün salonunda toplantıda bir araya gelen işçiler, sloganlarla işten atmalara tepki gösterip mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Mata işçileri, patronun fabrikayı işçilere kapatması üzerine, 8. günün sabahında serbest bölge kapısında bir araya geldi.

Vedat Işıkhan'dan kamu işçilerine yönelik adım Vedat Işıkhan'dan kamu işçilerine yönelik adım

"TEHDİTLERE MATA İŞÇİLERİ CEVAP VERDİ"

Birleşik Metal İş İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Özcan Atmaca burada yaptığı konuşmada, "Fabrikayı kapattıklarını ve yurt dışına iş yapacaklarını söylüyorlar. Arkadaşlarmızı korkutmaya çalıştılar ancak kimse bizi oyuna getiremez. Onlar istediği kadar tehdit mesajı atsın Mata işçisi dün salonda cevabını verdi. Yurt dışında iş yapacaklarını söylüyorlar ama bizim maruz kaldığımız karbona yurt dışında izin vermezler. Biz de dedik ki ya kapatacaksın ya hep beraber bizi içeri alacaksın. Cellat gibi başımızda bekliyorlar. Biz bu şekilde çalışmak istemiyoruz. Biz huzurlu ve sağ duyulu bir ortamda çalışmak istiyoruz. Bizim emeğimizi görecekler. Tüm metal sektörü bunu yaparken Mata da bunu yapacak!" dedi.

"KORKUYORLAR"

Birleşik Metal İş Genel Sekreteri Özkan Atar da "Dün akşam sizlerle düğün salonunda beraberdik. Geçen haftadan bu yana ortaya koyduğunuz mücadelede gün geçtikçe güçleniyorsunuz. Davamız ekmek davası bu yaşadığımız ekonomik krizde ve enflasyon ortamında yaşamımızı bir parça rahatlatacak taleplerimizi ortaya koyduk. Bu talepler işverenin fabrikanın kârından karşılayamayacağı talepler değil. İşçiler bir araya gelip üretimden gelen güçlerini kullandıkları kendi güçlerini ortaya koydukları zaman kolaylıkla hak elde ederlerse gelecekte de sürekli olarak talep ederler diye korkuyor patronlar. Kârlarından fedakarlık yapmak zorunda kalırlar. İşte karşımızda direnmelerinin sebebi bu. Onlar bizim hakkımızı verecekler orayı geçtik sayalım. Ancak patronlar bizim canımızı yakmak ve gelecekte hak talep etmememizi sağlamak istiyorlar. Bizim bu baskılara karşı refah seviyemizi yükseltecek hakları elde etmemiz gerekiyor. Davamız ekmek davasıdır. Önümüzdeki dönemde seçim var memlekette. Bu ülkeyi yönetmeye talip olanların başta ülkeyi yöneten siyasi iktidar olmak üzere bu ülkede metal işçilerinin, Mata işçilerinin uğradığı zulmü görmek zorundalar. Bu yaraya parmak basmak zorundalar. Bu mücadele her gün büyüyerek gelişerek devam edecek." diye konuştu.