Mata Otomotiv’de direnişe geçtikten sonra işten atılan 750 işçi işveren tarafından iş akdine son verildi. 

Mata Otomotiv işçilerine işten çıkartılma sebebi olarak yüzde 25 ek zam talebi gösterilse de işin arka planı öyle değil. Günlük 34 saate çalıştıklarını ve asgari ücretin altında maaş aldıklarını belirten işçiler mobbinge de maruz kaldıklarını söyledi. 

Şefleri başta olmak üzere müdürleri tarafından mobbing yapıldığını iddia eden Mata otomotiv işçileri büyük bir haksızlıklığa maruz bırakıldıklarını anlattı. Hakaret edildiğini, videolarının çekildiğini. baskı yapıldığını ve karbon tozu yüzünden sağlık sorunu yaşadıklarını söylediler. 

Yönetimde sıkıntı olduğunu, tehdit edildiklerini, hırsızlıkla suçlandıklarını da eklediler, Asgari ücretin altında maaş aldıkları için ek zam talep eden işçiler, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam” dedi. 

"KARBON TOZUNA MARUZ KALIYORDUK"

Karbon tozuna maruz kaldığı için astım hastası olduğunu söyleyen Mata Otomotiv çalışanı hastalığını kanıtlaması için yönetimin heyet raporu isteğini söyledi. 

"Siz iyileştirme yapın, sağlıklı ortam sunun bize buradaki insanlarda mağdur olmasın. Biz bu yola 1200 kişi olarak çıktık. Maalesef işe giren arkadaşlarımız da var. Şu an 700 kişi işten çıkartıldık. " diyerek sosyal medya mecralarından seslerini duyurmaya devam edeceklerini dile getirdi. 

"İŞİMİ SEVİYORUM, İŞİME DÖNMEK İSTİYORUM"

İş sağlığı ile ek zam talebiyle işine son verilen bir çalışan İşçi Haber mikrofonuna konuştu. 11 sene Mata Otomotiv'de temizlik görevlisi olarak çalıştığını söyledi. İşini sevdiğini ve işine tekrar dönmek istediğini altını çizdi. "İşimi geri istiyorum başka bir şey istemiyorum." dedi. 

"KÖTÜ ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞTIRILIYORDUK"

DİSK'in önünde toplanan kişiler arasında işitme engelli işçiler de vardı. Engelli kadrosunda çalışan Mata Otomotiv işçileri de yaşadıkları mağduriyeti aktardı. 

"Ben engelli kadrosunda çalışıyordum. 25 günden beri eylem yapıyoruz. Emek veriyoruz ama patronlar bize ek zam vermiyor. Bize hiç vicdanlı davranmıyor. Hep beraber soğukta çalışıyoruz. Verdikleri zam az. İşimiz var ve gidiyoruz ama emeklerimizin karşılığını alamıyoruz. İnşallah emeklerimizin karşılığını alırız. 

Mata Otomotiv çalışanı İşçi Haber mikrofonuna sağır ve dilsiz bir çalışan olarak ağır çalışma koşullarını aktardı.

"Tozlu ortamda çalışıyorum. Şefimiz bize kötü davranıyor resmen eziyet ediyor. Öksürüyorum, boğazımın kötü olduğunu söylüyorum ama bizi umursamıyorlar. Zam istiyoruz bize istediğimi zammı vermiyor. Eziyet ediyor, sürekli hasta oluyoruz. Çok çalıştırıyorlar, ağır şartlar altında çalışıyoruz. Buna karşılık zam istiyoruz ama vermiyorlar. Bizi umursamıyorlar." dedi.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları: Neden biri emekli olurken diğeri bu haktan mahrum ediliyor? Staj ve çıraklık sigortası mağdurları: Neden biri emekli olurken diğeri bu haktan mahrum ediliyor?