MEB'de yolsuzluk iddiası gündem oldu.

2022-2023 eğitim öğretim dönemi 12 Eylül itibariyle başladı. MEB'in dev hizmetlerinden olan ve milyonlarca lira harcanarak öğrencilere ücretsiz kitap dağıtımı da her sene olduğu gibi bu sene de ilk haftadan gerçekleştirildi. Ancak konuya ilişkin şok bir iddia ortaya atıldı.

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (EĞİTİM GÜCÜ SEN) yaptığı yazılı basın açıklamasında durumu anlattı. Sendika Başkanı Oğuz Özat tarafından yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kitap dağıtımı ile ilgili ihalelerde okulun içinde öğrenciye kadar kitabın firma tarafından dağıtılacağı yönünde sözleşmeler imzalanmaktadır.  Buna rağmen bakanlık ilgili ilçe milli eğitim müdürlükleri ve bazı okul müdürlerinin, firmanın bu yükümlülüğünü öğretmenlere ve okuldaki memurlara ya da hizmetlilere yaptırdığı, bu sayede firmaya fazladan işçi çalıştırtmayarak haksız kazanç sağladığı, hatta ilgili firmanın bu kazancın bir kısmını ilgili milli eğitim müdürlüklerine verdiği bilgileri tarafımıza ulaşıyor.

Öğretmen son dönemlerde iyice değersizleştirilmekte, çok ciddi itibar suikastına uğramaktadır. Bakanlık tarafından; Öğretmenlik Meslek Kanununun beklentileri karşılamaması,  kariyer basamakları sınavı sisteminin getirilmesi ve öğretmen maaşının açlık düzeyinde olması gibi sorunlara bir de öğretmenin hizmet alınan firmaların işçisi gibi çalıştırılması eklenmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda ve diğer bakanlıklara bağlı kurumlarca yürütülen kitap dağıtımı vb. işlerin öğretmenlere, memurlara ve hizmetlilere zorla yaptırılması çalışma usul ve esaslarına aykırıdır. Gönüllülük ilkesinin gözetilmediği, herhangi bir ücret karşılığı olmayan, personele zorla firma işçiliği yaptırılması hukuka ve mevzuatlara aykırıdır, angaryadır. Yürütülen iş firmanın işidir. Anayasa’ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı olarak firmanın yapması gereken ve ihale gereği firmaya parası ödenen kitap dağıtımı işi öğretmene ve memura yaptırmaya zorlamak suçtur, ihaleye fesattır.

Kitapların okullara ulaştırılması, okulda gerekli birimlere yerleştirilmesi, öğrenciye dağıtılması görevi şartnamelere göre firmaya aittir. Bunu öğretmenine ya da diğer personellerine yaptırmaya çalışan okul idaresi, il ilçe milli eğitim müdürlükleri hakkında Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (EĞİTİM GÜCÜ SEN) olarak suç duyurusunda bulunacağız. Öğretmenlerimizden de bu şekilde çalışma talep edildiğinde reddetmelerini,  gerekirse bize ulaşmalarını önemle rica ediyoruz.

Memur öğretmenlere ilişkin soru önergesi Meclis'te! Memur öğretmenlere ilişkin soru önergesi Meclis'te!